"SPREMNI DA BRANE SVOJU ZEMLJU U SVAKOM TRENUTKU": Ministar Stefanović obišao 72. brigadu za specijalne operacije

Novosti online

24. 11. 2020. u 15:23

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, koji je danas sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem obišao pripadnike 72. brigade za specijalne operacije u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, poručio je da nema većeg ponosa i časti za jednog vojnika nego da služi u ovako elitnoj jedinici.

СПРЕМНИ ДА БРАНЕ СВОЈУ ЗЕМЉУ У СВАКОМ ТРЕНУТКУ: Министар Стефановић обишао 72. бригаду за специјалне операције

Foto: Ministarstvo odbrane RS

 – Put razvoja ove jedinice pokazuje da je uvek bila tamo gde je bilo najteže, ali i uvek tamo gde je bilo potrebno našem narodu i gde je Srbija to tražila od njih. Vidim da su i danas ostali posvećeni tom putu, ostali spremni da brane svoju zemlju u svakom trenutku i naravno da svojim znanjem i veštinama budu na usluzi svom narodu - poručio je ministar odbrane, nakon obilaska.


On je istakao da je zajednički cilj pomoći u opremanju ove jedinice kako bi pripadnici 72. brigade za specijalne operacije imali najbolje uslove za obuku, trening i uvežbavanje svojih veština, ali i da bi uvek mogli da odgovore na poziv otadžbine i da se uvek nađu tamo gde je najpotrebnije.

 Čast mi je što sam mogao da provedem dan sa njima i da se uverim u njihove sposobnosti, ali naravno da iz prve ruke čujem šta je to što im je najpotrebnije i šta kao ministar odbrane mogu da pomognem u narednom periodu da bi oni bili još sposobniji i još efikasniji u  izvršenju svojih zadataka - naglasio je ministar Stefanović i izrazio nadu će zajednički uspeti da dođu do realizacije ovih ciljeva.


Tokom današnjeg obilaska, komandant jedinice brigadni general Miroslav Talijan predstavio je ministru odbrane zadatke, ciljeve i namenu jedinice i govorio o njenom istorijatu.

Ministru Stefanoviću prikazan je deo sposobnosti pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, taktičko-tehnički zbor vojne opreme, obuka u borenju, gađanje u streljani, zatim dejstvo protiv terorista u urbanoj i ruralnoj sredini, obuka u veranju, poligon za hladno oružje i vežba sa bojnim minsko eksplozivnim sredstvima, kao i savlađivanje poligona diverzantskih prepreka.

Na kraju današnje posete, ministar Stefanović obišao je Spomen sobu 72. brigade za specijalne operacije. On je istakao i da uvek moramo poštovati žrtvu 24 pripadnika ove jedinice koji su dali svoje živote tada kada je otadžbina to tražila od njih.


- Moramo uvek da se sećamo tih heroja, ali i da brinemo o njihovim porodicama i da pokažemo da Srbija ume da poštuje to što su dali najvažnije, najvrednije, svoje živote za nju - rekao je ministar odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)