“SUPERPUMA” STIŽE 2022: Vulin posetio Helikoptersku jedinicu MUP-a (FOTO)

Tanjug

23. 11. 2020. u 15:31

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je pripadnike Helikopterske jedinice MUP-a, koji su ga upoznali sa redovnim aktivnostima koje obavljaju.

“СУПЕРПУМА” СТИЖЕ 2022: Вулин посетио Хеликоптерску јединицу МУП-а (ФОТО)

Foto: MUP Srbije

U floti Helikopterske jedinice trenutno je 17 helikoptera, a samo tokom poslednjih godinu i po dana nabavljene su četiri „Erbasove“ H-145M letelice, koje su opremljene najsavremenijom opremom.

Ministar Vulin najavio je dalje ulaganje u opremanje ove jedinice, koja bi 2022. godine trebalo da bude ojačana i sa najnovijim helikopterom „Superpuma“, saopštio je MUP.

Pohvalio je doprinos pripadnika Helikopterske jedinice i na vežbi „Obruč 2020“, na kojoj su pokazali spremnost i vrhunsku obučenost.

Foto: MUP Srbije

Pripadnici Jedinice danas su uvežbavali svakodnevne procedure i delovanje u slučajevima avionskih nesreća i spasavanja nastradalih na nepristupačnom terenu, na kojem nije moguće izvršiti vertikalno sletanje i prihvat povređenih.

Foto: MUP Srbije

„Ono što je bitno jeste da je dolaskom novih helikoptera H-145 mogućnost delovanja u takvim situacijama značajno povećana i vreme reagovanja je skraćeno na neke minimalne intervale koje ste dužni da ispoštujete po svim standardima koje je propisala evropska Agencija za bezbednost civilnog vazduhoplovstva“, rekao je komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić.

Foto: MUP Srbije

Nedić je dodao da će nabavkom „Superpume“, koja spada u višu kategoriju od H-145M, zbog svoje nosivosti i mogućnosti dodatno unaprediti operativnost i efikasnost pripadnika Jedinice.

Helikopterska jedinica u koordinaciji sa Specijalnom antiterorističkom jedinicom i Žandarmerijom predstavlja okosnicu antiterorističkog delovanja.

Za potrebe Uprave granične policije, Jedinica izvodi nadzor državne granice, a kao podrška Sektoru za vanredne situacije učestvuje i u gašenju šumskih požara.

Foto: MUP Srbije

Pripadnici neprekidno dežuraju za potrebe Službe traganja i spasavanja, kao i za potrebe Kliničkog centra Srbije za realizaciju medicinskih letova, kaže se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a