„U ARENI ČITAVE PORODICE SA OBOSTRANIM UPALAMA PLUĆA“ Bogdanović: Epidemiološka situacija veoma ozbiljna

Tanjug

23. 11. 2020. u 08:39

MEDICINSKI koordinator privremene bolnice u Beogradskoj Areni Predrag Bogdanović kaže da se u Areni, u kojoj je trenutno 485 pacijenata, leče čitave porodice sa obostranim upalama pluća i da je epidemiološka situacija veoma ozbiljna.

„У АРЕНИ ЧИТАВЕ ПОРОДИЦЕ СА ОБОСТРАНИМ УПАЛАМА ПЛУЋА“ Богдановић: Епидемиолошка ситуација веома озбиљна

Foto P. Milošević

Sutra će biti mesec dana od kada je Beogradska Arena ponovo postala kovid bolnica, a Bogdanović za RTS kaže da je za 29 dana tu prošlo ukupno 1.023 pacijenata i da niko nije očekivao takvu situaciju.

Bogdanović je rekao da su imali besanu noć jer je bilo 80 prijema u bolnicu.

Za ovih skoro mesec dana otpušteno je ukupno 540 pacijenata, 438 na dalje kućno lecenje, a 102 pacijenata su prebačena u bolnice višeg ranga.

Većina pacijenata prima kiseoničku terapiju, a ima još samo dvadesetak slobodnih mesta. Bogdanovic ističe da ima od 30 do 50 otpusta dnevno, i da se trude da svakog pacijenta koga stabilizuju pošalju kući, jer je veliki pritisak na bolnice.

U Areni ima 280 kiseoničkih mesta i sva su popunjena.

Bogdanović ističe da se Areni nalaze čitave porodocie koje imaju obostrane upale pluća i dodaje da se stanje mnogih pacijenata pogorša u roku od sat vremena, a mesta u drugim bolnicama višeg ranga je sve manje.

Najmlađi pacijent u Areni ima 19 godina, najstariji 88, a Bogdanović upozorava da je situacija veoma ozbiljna i poziva građane da poštuju mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)