SAHRANJEN PATRIJARH IRINEJ: Srbija se oprostila od svog duhovnog vođe (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 11. 2020. u 08:31 >> 13:28

PATRIJARH Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

САХРАЊЕН ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Србија се опростила од свог духовног вође (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: I. Milošević/TV Hram

 
(UŽIVO) Sahrana Patrijarha Irineja

(UŽIVO) Sahrana Njegove Svetosti Patrijarha Irineja

Posted by Večernje novosti on Subota, 21. novembar 2020.

13.25 - Sahranjen patrijarh Irinej.

13.18 - Sanduk patrijarha Irineja spušten u kriptu.

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Tekst potpisa

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

13.05 - Zatvoren sanduk. Gardisti Vojske Srbije odneće sanduk do kripte gde će biti položen.

12.49  - Predsednik Vučić drži besedu za patrijarha Irineja.

Foto: I. Marinković

- Jedno vreme se završilo, samo ovozemaljsko, vreme patrijarha midrosti i ljubavi. Njegova svetsost sklopio je oči kako je i živeo u miru sa sobom, bogu i ljudima. Imao je jasne ciljeve boga, ljubav i Srbiju i njegov bog je bio bog koji prašta, a ljubav je bila osnova njegove vere.

Foto: I. Marinković

Celu Vučićevvu besedu pogledajte KLIKOM OVDE!

12.45 - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se danas, okupljeni iznad odra pokojnog patrijarha, ispunjava njegova želja - da se srpski narod sabere i ujedini.

Foto: I.M.

- Da se okupimo i držimo zajedno ne samo kada su ovakvi događaji u pitanju već da se sabiramo kao narod u volji i nevolji. danas nas je sabrao njegov odlazak, ali godinama nas je sabirao njegov dolazak. U Banjaluci bi nam govorio da je za RS i Srbiju najvažnije jedisntvo i ljubav prema čoveku. RS u poslednjih 11 godina nije ni plakala ni veselila se a da sa namma nije bio patrijarh Irinej. Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio. Dolazio je omiljen među nama a u isto vreme kao domaćin.

- Patrijarh Irinej je bio neobično običan i skroman čovek, čovek blagih reči i čvrstih dela. Uspevao je da iz mnogih izazova izađe kao pobednik i crkvu izvede na sigurno i sve bez velike buke. Njegova blaga narav je bila samo paravan jer nikada nije ustuknuo niti odustao. Mudro vodio računa da naša crkva ne bude faktor spoticanja. I zdanje u kom se danas nalazi je njegovom zaslugom završen posle više od jednog veka, ali se on ni time nije hvalio. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

12.35 - Protojerej-stavrofor Petar Lukić drži besedu za patrijarha Irineja.

- Danas možemo sa sigurnošću reći da se naš patrijarh bogatio na duhovnom putu, njegov osmeh bio je plod njegovog smirenja i ta blagost ga nije napuštala, i tako će ga narod pamtiti. On je brinuo o svima kao pravi otac i pravi sin, njegovo poštovanje u narodu bilo je ogromno. Nije lako preuzeti kormilo SPC nakon patrijarha Pavla, a on je to uradio bez opterećenja, mada je bilo dela koja su opterećivala SPC. Još uvek se sećamo njegovih reči da će ceo njegov rad biti kao što je sam Bog rekao i onako kako treba. Sve vreme on se trudio da svima pomogne, zato je bio primer smirenja, ljubavi i čestitosti. Njegov iznenadni odlazak u bolnicu je zabrinuo sve nas, molili smo Boga da ode i da nam se vrati jer nam je kao takav bio potreban do dan danas. Ali, sada samo gospod zna zašto ga je pozvao sebi, zbog smirenja, razboritosti, iskrenog služenja Bogu... Sveštenstvo ga je poštovalo, i ne samo oni, nego svako ko ga je poznavao. Dok mi tugujemo, on se raduje zbog susreta sa Bogom, zato, molite se za njega, i za sve nas, neka ti je večan spomen i Carstvo nebesko.

12.30 - Mitropolit volokolamski Ilarion pročitao je na ruskom pismo koje je poslao patrijarh moskovski Kiril.

Foto: I. Marinković

- Sa osećajem tuge primio sam vest o smrti patrijarha Irineja. U ime monaštva ruske pravoslavne crkve izražavam saučešće zbog velikog gubitka koji je zadesio srpsku pravoslavnu crkvu. Bog je srpskoj crkvi i narodu dao patrijarha koje je ljubavlju za ljude vodio narod. Trudio se da bude pored svoje pastve. Radovao se sa radosnima, a tugovao sa onima koji tguju. I u poslednji čas je podelio stradanja onih vernika čiji je život prekinula strašna epidemija. Počivši je bio veliki prijatelj ruske pravoslavne crkve. Patrijarh Irinej je više puta govorio u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini. Neostvarena želja mu je bila da sa mnom osvešta Hram Svetog Save. Večna mu pomen, sa ljubavlju patrijarh Kiril. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

12.18 - Mitropolit dabrobosanski Hrizostom drži besedu.

- Patrijarh se pokazao dostojnim svog veliko učitelja i prethodnika patrijarha Pavla, a to nije bilo jednostavno. Zato smo ponosni na njega - rekao je pred odrom patrijarha Irineja.

- Učio nas je kako strpljenjem i jedinstvom da služimo sajedinstvu crkve. Pokazao se kao beskompromisni borac za crkvu i naš narod. Danas se privremeno opraštamo od njega.I kada je telesno bio slab, nije pokleknuo. Težak je ovo i veliki gubitak za našu crkvu i narod- rekao je Hrizostom.

Naglasio je da je ovo težak period za crkvu i za srpski narod, zbog gubitka patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Foto: I. Marinković

12.06  - Sahrani patrijarha srpskog Irineja danas u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion. On je i predsednik Ođeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

11.54 - Služenje opela za upokojenog patrijarha Irineja.

 

11.45 - Veliki broj građana i sveštenstva danas je u Hramu Svetog Save gde će biti sahranjen patrijarh Irinej. Posebnu pažnju privukao je lik mladića koji je takođe deo sveštenih lica koji se danas nalaze u Hramu.

Ko je mladić sa slike pogledajte KLIKOM OVDE!

Foto: Printskrin

11:34 - Odlazak svakog patrijarha SPC je završetak jedne epohe. Videli smo šta je to značilo kada nas je napustio na ovom svetu patriajrh Pavle. Sa patrijarhom Irinejem završava se jedna epoha i to vidimo po tome što su se, gotovo u isto vreme, upokojili i mitropolit Amfilohije i vladika Milutin - rekao je Miloš Ković, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Profesor je istakao da to ne znači da će to vreme biti loše, zbog toga što je u vreme patrijarha Irineja posejano seme pobede, naglašavajući pobedu u Crnoj Gori. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Foto: Novosti

11.26 - Počelo opelo

11.22 Građani oko Hrama pale sveće i mole se 

Foto: Novosti

11.13 Milan Stepanić, Olivera Lukić i Jasmina Gligorić dovezli su pacijenta u Urgentni centar, te dok čekaju da mu se ukaže pomoć, iskoristili su vreme da se oproste od patrijarha Irineja.

- Pamtećimo patrijarha Irineja po borbi za naš narod. Ovo je veliki gubitak - rekli su. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Foto: Novosti

10.58 - Sveštenik Svetislav Petrović: Bio je jako odmeren i vrlo taktičan čovek

- Patrijarh je u Nišu stolovao 35 godina. Mene je lično rukopoložio za đakona i godinu dana sam radio u njegovoj kancelariji u Eparhiji, a posle toga na parohiji u gradu Nišu. Jedan jako odmeren i vrlo taktičan čovek - rekao je sveštenik Svetislav Petrović iz Crkve Svetog Luke u Nišu. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Foto: Novosti

10.37 - Građani se i dalje opraštaju od patrijarha Irineja.

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

10.14 - Kako bi odao poslednju počast srpskom patrijarhu, došao je Predrag Marković, bivši ministar kulture i član Krunskog saveta. O tome šta je rekao čitajte KLIKOM OVDE!

Foto: D.B.M.

10.10 - "On nije umro, on spava": Govor episkopa bačkog Irineja na ispraćaju patrijarha

Episkop bački Irinej u besedi o patrijarhu Irineju rekao je da je on bio omiljen kod većine ljudi, kao i da su svi „razumevali tu dobrotu, jevanđeljsku kojom je njegova ličnost zračila“.

Foto: D.B.M.

- Umeo je da, ne samo sačuva hladnokrvnost, nego da uzvrati pažnjom i dobrim delima upravo onim ljudima koji su mu nanosili nepravdu - rekao je episkop bački.

 

10.04 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Hram Svetog Save. Takođe, stigao je i Milorad Dodik. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: P. Milošević

Foto: Novosti

 

10.02 - Vernici u suzama prate zaupokojenu liturgiju, koju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, u prisutnu vladike i 16 sveštenika.

Foto: D.B.M

Foto: D.B.M

Foto: D.B.M

09.53 - Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika, a postavljena su dva video- bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji žele, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničneno zbog epidemiološke situacije.

Foto: D.M.B.

Foto: D.M.B.

09.50 - Očkuje se dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

09.09 - Građani će sve vreme tokom služenja liturgije moći da uđu u Hram.

09.01 - Počela liturgija za upokojenje koju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

 
 

09.00 - U Hram su stigli premijerka Ana Brnabić, ministar policije Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine Ivica Dačić, gradonačelnik Zoran Radojičić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković...

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

Foto: I. Marinković

08.55 - Pristižu vernici u velikom broju. Od patrijarha Irineja oprostio se i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

08.48 - U Hramu u toku su poslednje pripreme pred liturgiju za upokojenje. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

 

08.42 - Ipred Hrama Svetog Save nalaze se vernici koji su došli da odaju počast preminulom patrijarhu Irineju.

Liturgija za upokojenje počinje u 9.00 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej. Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej - stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (101)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)