NEMA VIŠE ODSTUPANJA: Dr Kon otkrio na koliko vremena su oročene nove rigorozne mere

Tanjug

21. 11. 2020. u 09:30

EPIDEMIOLOG Predrag Kon očekuje da predlog Kriznog štaba, koji se tiče uvođenja restriktivnijih mera, među kojima je ona da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 časova, danas ili sutra bude ozvaničen.

НЕМА ВИШЕ ОДСТУПАЊА: Др Кон открио на колико времена су орочене нове ригорозне мере

Foto: Printscreen/Pink

Kon je na TV Pink rekao da je takav predlog prosleđen predsednici Vlade Srbije.

- Mere koje smo predložili juče iz medicinskog dela oročene su na dve nedelje. Posle svake dve nedelje moraju se ponovo analizirati - rekao je Kon.

On je dodao i da će se rezultati mera, koje su donete u utorak, videti tek pred kraj sledeće nedelje.

- Imamo sada dodatni rizik koji se odnosi na okupljanje vernika prilikom ispraćaja patrijarha Irineja. To je veliki rizik za zaražavanje i zamolio bih građane da što više vode računa o distanci i nošenju maski i da naprave razmak - rekao je Kon.

Kada je reč o obeležavanju slava, Kon je podsetio na ranije saopštenje SPC-a u kojem se vernici pozivaju da slave slavu, ali u okviru domaćinstva.

Kon je ocenio i da je bilo malo kašnjenja u uvođenju restriktivnijih mera koje su sada na snazi, ali i primetio da se ranije donete mere nisu dovoljno poštovale.

- Mi se približavamo brojki od 6.000 hospitalizovanih. Nema više odstupanja, mere moraju da se poštuju. Potrebno je vreme da se smanji transmisija, pa onda i da počne pražnjenje bolnica. I to će se dogoditi. efekte ćemo videti u narednim nedeljama - rekao je Kon.

On je rekao da je virus iz porodica došao i u škole, te da je predloženo i da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

- To znači spajanje dve nedelje, jer oni inače nedelju dana idu onlajn. Međutim, i to sve ne mora da da rezultate zato što je virus opšte prisutan i mi smo sada u mnogo težoj situaciji da ovo suzbijemo nego što smo bili ranije - rekao je doktor Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)