DANAS TUGUJE SRBIJA I CELO SRPSTVO: Predsednik Vučić izrazio saučešće povodom smrti patrijarha Irineja

Novosti onlajn

20. 11. 2020. u 13:39

ДАНАС ТУГУЈЕ СРБИЈА И ЦЕЛО СРПСТВО: Председник Вучић изразио саучешће поводом смрти патријарха Иринеја

Foto: Printskrin

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić na svom isntagram nalogu izrazio je saučešće zbog smrti patrijarha Irineja.

- U ime građana Republike Srbije, kao i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti NJegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

- Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo.

- Samo veliki narodi mogu da daju velike ljude. Veliki se rode i žive u svom narodu, nikad viši od njega i u svemu pokorni njegovom dobru i napretku. Veliki ljudi ne gospodare, oni služe. NJihov izbor nije bilo koja strana nego ceo narod. Oni su strpljivi na sumnje, smireni u napetosti i mirotvorni u svakoj podeli i razlici. Spori na reči i brzi u dobroti. I kada ih ne vidimo, znamo da su tu, osećamo snagu njihove pripadnosti svome rodu, otadžbini i svojoj veri.

- Naš srpski narod je imao velike patrijarhe i ljude, a patrijarh Irinej je bio jedan od njih. Onakav kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gde živeli. Patrijarh Irinej je bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda.

- Naš narod može da bude ponosan na takvog duhovnog pastira, kao što je on uvek bio ponosan na svoj narod i svoju Crkvu.

- Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje - napisao je na Instagram "AVučić" nalogu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (51)

buba

20.11.2020. 14:23

Велика туга за цео српски народ изгубили смо великог човек и духовног вођу. Вечна му слава

una

20.11.2020. 16:12

Patrijarh je bio covek koji je uvek govorio da je vera ono sto odrzava jedinstvo srpskog naroda. Pamticemo ga po njegovoj dobroti i pravednosti. Neka mu je vecna slava!

Sasa

20.11.2020. 19:36

Данас тугује српски и православни народ , јер је окончан овоземаљски живот патријарха Иринеја.

caca

21.11.2020. 02:21

Nad Srbijom se nadvio crni oblak,velika tuga i žalost je u nama,napustio nas je veliki čovek,ali nikada neće biti zaboravljen,večno će da živi u našim mislima! Večna mu slava!

ivana

21.11.2020. 11:30

Sirom sveta delimo istu bol,nas narod u ovim danima oseca gubitak svoga,tugu i saosecanje ublazimo jedni drugima davajuci utehu,dobro nam je davao dobrim mu i vratimo!Neka mu je vecna slava i hvala!