BIO JE NAŠ VERNI PRIJATELJ: Ruska crkva se oglasila o smrti patrijarha Irineja - "Ostavio je dubok trag u srcima miliona vernika"

Novosti onlajn

20. 11. 2020. u 11:39

PATRIJARH srpski Irinej bio je verni prijatelj Ruske crkve, čuvao je jedinstvo Srpske crkve i svetske pravoslavne porodice i branio ugnjetavane pravoslavce u Ukrajini, izjavio je zamenik šefa odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Nikolaj Balašov.

БИО ЈЕ НАШ ВЕРНИ ПРИЈАТЕЉ: Руска црква се огласила о смрти патријарха Иринеја - Оставио је дубок траг у срцима милиона верника

Foto: Piksabej

Balašov je rekao da je smrt patrijarha Irineja veliki gubitak ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već za ceo pravoslavni svet.

Bio je mudar i čvrst čovek, velik u svojoj jednostavnosti. Nepokolebivo je čuvao kanonske crkovne temelje - naglasio je.

Balašov je rekao i da je pri patrijarhu Irineju konačno dovršena izgadnja velelepnog Hrama Svetog Save u Beogradu.

- Patrijarh Irinej je s nestrpljenjem čekao osvećenje hrama zajedno sa patrijarhom ruskim Kirilom, međutim pandemija je dovela da se taj događaj odloži. Sada će ovaj hram, koji je ukrašen zajedničkim naporom i ruskih i srpskih umetnika, postati spomenik upokojenom patrijarhu, koji je ostavio dubok trag u srcima miliona vernika - dodao je.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je danas u 90. godini u VMC Karaburma. Patrijarh je preminuo u 7.07 sati.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine