BIO JE NAŠ VERNI PRIJATELJ: Ruska crkva se oglasila o smrti patrijarha Irineja - "Ostavio je dubok trag u srcima miliona vernika"

Novosti onlajn

20. 11. 2020. u 11:39

БИО ЈЕ НАШ ВЕРНИ ПРИЈАТЕЉ: Руска црква се огласила о смрти патријарха Иринеја - Оставио је дубок траг у срцима милиона верника

Foto: Piksabej

PATRIJARH srpski Irinej bio je verni prijatelj Ruske crkve, čuvao je jedinstvo Srpske crkve i svetske pravoslavne porodice i branio ugnjetavane pravoslavce u Ukrajini, izjavio je zamenik šefa odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Nikolaj Balašov.

Balašov je rekao da je smrt patrijarha Irineja veliki gubitak ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već za ceo pravoslavni svet.

Bio je mudar i čvrst čovek, velik u svojoj jednostavnosti. Nepokolebivo je čuvao kanonske crkovne temelje - naglasio je.

Balašov je rekao i da je pri patrijarhu Irineju konačno dovršena izgadnja velelepnog Hrama Svetog Save u Beogradu.

- Patrijarh Irinej je s nestrpljenjem čekao osvećenje hrama zajedno sa patrijarhom ruskim Kirilom, međutim pandemija je dovela da se taj događaj odloži. Sada će ovaj hram, koji je ukrašen zajedničkim naporom i ruskih i srpskih umetnika, postati spomenik upokojenom patrijarhu, koji je ostavio dubok trag u srcima miliona vernika - dodao je.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je danas u 90. godini u VMC Karaburma. Patrijarh je preminuo u 7.07 sati.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)