"OBRUČ" POČISTIO TERORISTE: Na platou ispred Palate "Srbija vežba policije i SAJ (FOTO)

Z. Uskoković

20. 11. 2020. u 06:30

GRUPA terorista, sa dve strane, uleće na lokaciju u Novom Beogradu i ubija sve pred sobom.

ОБРУЧ ПОЧИСТИО ТЕРОРИСТЕ: На платоу испред Палате Србија вежба полиције и САЈ (ФОТО)

Foto MUP Srbije

Za njima ostaju mrtvi i ranjeni građani. Crvena lampica pali se u Komandno-operativnom centru MUP Srbije. Na delu je ekstremni oblik nasilja. Naredba je jasna: Nema pregovora, teroriste neutralisati, odobrava se upotreba sile!

Teroristi pokazuju neviđenu brutalnost, ranjenicima pucaju u glavu. Na mesto događaja u roku od nekoliko sekundi prve su stigle policijske patrole, a za njima i pripadnici Interventne jedinice 92. Na platou, ispred zgrada leže žrtve. Počinje razmena vatre.

Ovako je juče u 17 časova, na platou ispred Palate "Srbija" u Novom Beogradu, započela antiteroristička taktičko-pokazna vežba jedinica MUP Srbije "Obruč 2020". U njoj je učestvovalo 254 pripadnika MUP Srbije sa 28 vozila, pet helikoptera i dva čamca. U ovoj vežbi, koja umnogome podseća na realni teroristički napad koji je izveden nedavno u Beču, svoje veštine i opremu pokazali su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Interventne jedinice 92, Policijske uprave za grad Beograd i Sektora za vanredne situacije.

Foto Tanjug

Izvođenju pokazno-taktičke policijske akcije prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministarka pravde Maja Popović, državni tužilac Zagorka Dolovac, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović...

U nastavku vežbe prikazana je situacija kada se teroristi sledećeg trenutka razdvajaju, jedni beže automobilom, drugi otimaju autobus gradskog saobraćaja sa putnicima, treći uleću u zgradu i uzimaju taoce. Zhatevaju da policija zaustavi akciju.

VUČIĆ: SRBIJA MORA DA BUDE SIGURNA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić po završetku vežbe rekao je da su svi pripadnici MUP pokazali dobru pripremljenost i obučenost, da su sposobni da se suprotstave teroristima i zaštite građane.

- Pripadnici policije su garant bezbednosti i sigurnosti građana Srbije - poručio je predsednik.

- Od njih u narednim danima i nedeljama očekujemo velike rezultate. Ne samo u Beogradu, već i cela Srbija mora da bude sigurna, bezbedna i da u potpunosti pobedi organizovani kriminal i mafiju.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Žandarmerije, sa svojim oklopnim borbenim vozilima "miloš" i "lazar" kreću u obračun. Veliku pomoć im pružaju helikopteri "erbas". Prva letelice pronalazi auto sa napadačima i javlja komandi, drugi helikopteri nadleću zgradu u kojoj teroristi drže taoce i omogućavaju specijalcima da izvrše desant i oslobode građane. Gotovo u isto vreme deo "sajovaca" i žandarma, koristeći šok-bombe, uleće u autobus i oslobađa putnike.

Tokom izvođenja akcije pukovnik Vladan Mirković rekao je da je cilj da se prikaže spremnost pripadnika MUP da pruže efikasan odgovor u svakoj situaciji u noćnom režimu i otežanim uslovima, kao i obučenost da hitnom intervencijom bez odlaganja, uz korišćenje opreme visokog nivoa balističke zaštite i savremenih tehničkih uređaja, savladaju teroriste i zaštite građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača