MOŽEMO LI PONOVO DA OBOLIMO OD KORONE? Doktorka Gnjatović daje odgovor na pitanje da li nas čuvaju antitela

Lj. B.

19. 11. 2020. u 21:52

UKOLIKO je neko preboleo kovid 19, razvio je antitela prema virusu, uzročniku bolesti.

МОЖЕМО ЛИ ПОНОВО ДА ОБОЛИМО ОД КОРОНЕ? Докторка Гњатовић даје одговор на питање да ли нас чувају антитела

Foto: Z. Knežević

Ta antitela učestvuju u odbrani organizma od reinfekcije. Ne postoje apsolutni dokazi da takvi ljudi ne mogu ponovo oboleti, ali je broj prijavljenih i opisanih slučajeva reinfekcije zanemarljiv.

Ovo je za "Novosti" rekla dr Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) odgovarajući na pitanje da li je moguće da neko ko je već preležao kovid 19 i ima antitela ponovo oboli.

Naša sagovornica pojašnjava da je mnogo češće u pitanju "dugi covid", odnosno nezalečene infekcije koje dovode do toga da se simptomi bolesti javljaju i mesecima nakon negativnog PCR testa.

- Virus se kod takvih pacijenata ne nalazi u gornjim disajnim putevima, pa je PCR test negativan, ali se virus može naći u drugim delovima organizma - pojašnjava Marija Gnjatović. - Iskustvo nam je pokazalo da postoje i slučajevi kod kojih je pored prisustva IgG klase antitela uočen ponovni skok vrednosti IgM klase antitela, koja su karakteristične za akutnu fazu infekcije, i mogu se dovesti u vezu sa ponovnom izloženošću virusu, ali takvi pacijenti nisu razvijali simptome bolesti. Odnosno, iako je došlo do ponovne izloženosti virusu, nije došlo i do reinfekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)