ZABRINJAVAJUĆE PREDVIĐANJE DOKTORA ĐERLEKA: Današnji crni rekord nije najveći, za 5 do 7 dana to će još da se poveća

Novosti online

18. 11. 2020. u 21:34

DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da epidemija obara crne rekorde i ovo nije najveći broj koji smo dostigli, jer će za pet do sedam dana to da se poveća.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ПРЕДВИЂАЊЕ ДОКТОРА ЂЕРЛЕКА: Данашњи црни рекорд није највећи, за 5 до 7 дана то ће још да се повећа

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kaže da u Beogradu skoro da nema mesta u bolnicama, jer kada otpuste pacijente, stignu drugi. Prema njegovim rečima, najkritičniji je Beograd ali se epidemija raširila i na sever zemlje i skoro da nema grada koji nije zahvaćen.

- Činimo napore da obezbedimo mesta za pacijente, da građani budu uvereni da ćemo svakom pacijentu obezbediti mesto ma koliko bilo teško, uspećemo da odgovorimo zadatku koji se od nas očekuje - rekao je Đerlek za RTS.

Što se tiče primena mera, kaže da se očekuju rezultati za 14 dana.

- Ne možemo to garantovati ali do tada se moramo ponašati tako da pokažemo obavezu, ličnu odgovornost da se svaki pojedinac pridržava mera jer je to jedino oružje - poričio je Đerlek.

Današnji dan je rekordni po svim podacima, najveći je broj pozitivnih, hospitalizvano je 700 osoba, dan je sa najopasnijim karakteristikama koji govori da se radi o smrtonosnoj bolesti protiv koje moramo da srovodimo sve moguće mere, ocenila je direktorka "Batuta" Verica Jovanović.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

 

- To možemo zajednički, primenom mera. Neophodno je da se zaustavi transmisija u zajednici, mi smo u boljoj situaciji nego Crna Gora, Mađarska, ali sa pokazateljima da broj raste - kaže dr Jovanović za RTS.

Današnji brojevi ukazuju da se zdravstveni sistem maksimalno bori, da dođe do zaustavljanja obolevnja, kaže ona.

- Ključna je maska, kao i distanca - dodala je dr Jovanović.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 18.040 osobe, njih bilo je 5.613 pozitivno, dok je nažalost preminulo 27 lica.

Ovo je apsolutni rekord po broju zaraženih od početka epidemije, a današnji 18. novembar ostaće zapamćen i po najvećem broju preminulih od korona virusa u Srbiji (juče smo imali 24 umrlih).

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 182 pacijenata, dok je hospitalizovano rekordnih 5.317 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)