SITUACIJA JE KRITIČNA: Direktor KCS Milika Ašanin upozorava da epidemija preti da se otrgne kontroli

Tanjug

18. 11. 2020. u 09:35

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da epidemiološka situacija u Srbiji nije dobra, da je čak nepovoljna i da preti da se otrgne kontroli.

СИТУАЦИЈА ЈЕ КРИТИЧНА: Директор КЦС Милика Ашанин упозорава да епидемија прети да се отргне контроли

Milika Ašanin / Foto Tanjug

On je za TV Pink rekao da je u prvom talasu na dnevnom nivou najviše bilo 445 zaraženih, da je u drugom talasu najveća brojka bila 26. jula kada je novoinficiranih bilo 467, a da smo sada došli do oko 5.000 novozaraženih na dnevnom nivou.

Najnepovoljnija situacija je u Beogradu, a Ašanin podseća da je u kovid ambulantama pre dve- tri nedelje bilo oko 3.500 pregleda na dnevnom nivou, a da je juče i tu oboren neslavni rekord od 5.600 pregleda ljudi koji su se javili sa respiratornim tegobama ili povišenom temperaturom.

- Iz tako velikih brojeva mnogi završe u prijemno-trijažnim ambulantama. Mi smo za vikend na Infektivnoj klinici od petka do nedelje imali oko 1.000 pacijenata, a u danu za nama bilo je 350 pacijenata - rekao je Ašanin.

Ističe da su kapaciteti Infektivne klinike popunjeni, da je više od 90 pacijenata koji su hospitaliztovani, a desetak koji su na respiratoru.

Što se tiče pacijenata koji su na bolničkom lečenju, Ašanin je naveo da je na početku trećeg talasa bilo najviše pacijenata uzrasta 20 do 40 godina, nešto kasnije od 30 do 50 godina, a sada dominiraju pacijenti iznad 60 godina.

- Svaki treći pacijent koji dođe u prijemno-trijažnu ambulantu je danas za bolničko lečenje - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)