SRBIJA JE STALA U RED ZA NABAVKU VAKCINA: Evo do kada se očekuje da u našu zemlju stigne 1,8 miliona doza cepiva protiv korone

Tanjug

17. 11. 2020. u 17:12

SRBIJA je “stala u red” za nabavku 1,8 miliona doza vakcina protiv virusa korona, preko sistema KOVAKS, a ono što je poznato je da će prvi biti vakcinisani zdravstveni radnici, policija i vojska, kategorije stanovništva za koje će vakcinacija biti i obavezna.

СРБИЈА ЈЕ СТАЛА У РЕД ЗА НАБАВКУ ВАКЦИНА: Ево до када се очекује да у нашу земљу стигне 1,8 милиона доза цепива против короне

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Kada će u našu zemlju stići prve doze vakcina, još se precizno ne zna, očekuje se do kraja godine.

Razlog za to je što ni jedna farmacetska kompanija nije još dobila odobrenje za široku upotrebu.

Najdalje su otišla tri proizvođača - Fajzer, BIontek i Moderna.

Rusija je još u avgusti registrovala vakcinu “Sputnjih V”, ali na njihovu vakcinu nadležne institucije za vakcine EU I SAD “sumnjičavo gledaju”, jer, kažu, nije završena treća faza istraživanja na ljudima.

Blagonaklonost zapadnoevropskih zemalja nije dobila ni kineska vakcina.

Članstvo u KOVAKS programu potvrda je da ćemo vakcinu dobiti kada i ostale zemlje članice, njih oko 180.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nastojati da u Srbiju stignu vakcine i pre toga, da vakcine nisu politika, već život i da zbog toga ne razmišlja o tome da li će imati politički problem zbog toga.

- Ne tiče me se, a ako možemo da nabavimo od nekog drugog, nabavićemo. Moja obaveza je da što pre dopremimo vakcinu u Srbiju - poručio je Vučić i dodao da ne može da garantuje ali da će dati sve od sebe da do kraja godine stignu značajne količine vakcine.

Polemiku u javnosti izazvala je odredba izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u kojoj stoji da “u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti može se odrediti preporučena ili obavezna vanredna vakcinacija za sva lica, odnosno određene kategorije ljudi ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti”.

Akt o obaveznoj ili preporučenoj vakinaciji donosi Ministarstvo zdravlja.

Predsednik Vučić rekao je da su prve doze protiv virsa korona namenjene onima za koje će biti obavezna vakcinacija, zdravstvene radnike, vojsku, a da građani koji ne budu hteli da je prime - neće morati.

Onda bi, rekao je Vučić, bilo pošteno da oni koji ne žele da se vakcinišu kažu da ukoliko se zaraze neće biti u bolnici na teretu države i do 50,60 dana.

Srbija je ušla u KOVAKS program (Savet za vakcinu protiv kovida 19), kome je do sada pridruženo oko 180 zemalja i regiona, uključujući i Kinu.

Svetska zdravstvena organizacija i Alijansa za vakcine GAVI predvode program KOVAKS, čiji je cilj ravnomerna dostupnost vakcina protiv virusa korona svim zemljama sveta, odnosno da u trci do cepiva ne dođu samo najbogatije zemlje već i siromašne.

U planu je da se preko KOVAKSA isporuči oko dve milijarde doza vakcina koje budu odobrene do kraja 2021. godine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

REM USVOJIO LISTU KANDIDATA ZA UO RTS I UO RTV: Osam imena konkuriše za dva mesta, prigovori mogući do 2. maja