RASPRODAJU SE CENTRI ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE: U Srbiji do sada 62 turističke agencije dobile polisu osiguranja i obnovile licence

J.Subin

17. 11. 2020. u 16:10

NOVIM pravilnikom od 14. novembra rešen je problem sa polisima osiguranja i do sada su registrovane 62 turističke agencije koje su dobile polisu.

РАСПРОДАЈУ СЕ ЦЕНТРИ ЗА НОВОГОДИШЊЕ ПРАЗНИКЕ: У Србији до сада 62 туристичке агенције добиле полису осигурања и обновиле лиценце

Foto P. Mitić

Sada su uvedene dve kategorije licenci sa nižim limitom garancije putovanja, rekla je danas ministarka turizma Tatjana Matić.

- Izdvojene su subvencije, pa će turističke agencije moći da refundiraju deo sredstava koje su izdvojili za polise osiguranja - kazala je Matić, na konferenciji "Zima 2020.-2021.

- Susrećemo se sa novom situacijom, koja je izazvala i najveću ekonomsku krizu, s aspekta privrede, a turizam je naročito pogođen. Srbija nije mogla, kao ni ceo svet, da izbegne katastrofalne posledice. Procenjuje se da je šteta u oblasti turizma oko milijardu evra.

Prema rečima Matić, država je dala posebnu pomoć sektoru hotelijerstva, kako i turističkim agencijama, koje su dobile povoljnije kredite za likvidnost i obrtna sredstva iz Fonda za razvoj.

Konferenciju je organizovala kompanija "Kolor medija" uz podršku Turističke organizacije Srbije, Olimpijskog centra Jahorina, turističkih organizacija Vrnjačka Banja, Novi Bečej...

- Ovo je godina velikih izazova - rekla je Marija Labović, direktor TOS.

- Fokus nam je na odmoru i aktivnostima na otvorenom, što je postalo i najtraženije od samih turista. Ovom situacijom, najviše su pogođeni gradski centri, banje i planine beleže pad od 19 odsto zaključno sa septembrom.

Inače, Labović ističe da je za sada je napravljeno oko 30 odsto rezervacija za novogodišnje praznike.

- Dobro je što su se hotelijeri fleksibilni i dozvoljavaju da se rezervacije drže dosta dugo i da postoji mogućnost refundacije troškova - smatra Labović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici