APEL INSTITUTA ZA TRANSFUZIJU: Hitno potrebne sve krvne grupe

Tanjug

16. 11. 2020. u 11:48

АПЕЛ ИНСТИТУТА ЗА ТРАНСФУЗИЈУ: Хитно потребне све крвне групе

Foto: Arhiva VN

REZERVE krvi svih krvnih grupa su u deficitu, a posebno krvna grupa 0, saopštio je danas iz Instituta za transfuziju krvi, koji je ukazao da je odziv dobrovoljnih davalaca krvi drastično smanjen, jer je otkazivanje akcija davanja krvi gotovo svakodnevna pojava.

Institut je zbog toga pozvao sve zdrave, punoletne građane da pomognu i daju krv, kako bismo obezbedili dovoljnu količinu krvi za sve one kojima je transfuzija neophodna.

Konstantno snabdevanje krvi je neophodno da bi u svakom trenutku bilo dovoljno za hitne slučajeve i životno ugrožene pacijente, za hirurške intervencije i terapiju onkoloških i hematoloških bolesnika, navodi se u saospstenju Instituta.

Napominje se da građani koji isunjavaju uslove, krv mogu dati svakog radnog dana u Institutu za transfuziju krvi od sedam do 19 sati, kao i u Urgentnom centru od 10 do 15 sati, ali u mobilnim ekipama na terenu.

Subotom Institut za transfuziju krvi radi od osam do 15 sati, dok se detaljan plan akcija nalazi se na sajtu www.nbti.org.rs <http://www.nbti.org.rs>.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)