„PROBLEM SU ASIMPTOMATSKI SLUČAJEVI“ Tiodorović izneo prognoze: Evo kada možemo da očekujemo zaravnanje krive, ali i pikove

Tanjug

16. 11. 2020. u 09:06

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije Kovid-19, prof. dr Branislav Tiodorović rekao je veruje da će kriva da počne da se zaravnjuje za sedam do deset dana, a da će Srbija u decembar ući mirnija.

„ПРОБЛЕМ СУ АСИМПТОМАТСКИ СЛУЧАЈЕВИ“ Тиодоровић изнео прогнозе: Ево када можемо да очекујемо заравнање криве, али и пикове

Foto: Arhiva VN

-Uvedene su restriktivne mere koje stupaju na snagu od utorka, nažalost još nekoliko dana ćemo imati povećanje broja obolelih, nažalost i umrlih. To će da traje još sedam do deset dana. U decembar ćemo ući sa blagim padom, a onda će doći do smirivanja situacije. U decembru će biti fluktuacije sa brojem obolelih i umrlih i tako će verovatno proći ceo taj mesec. Uz strogo sprovođenje mera, moći ćemo da se izborimo sa ovom situacijom i da imamo strogo kontrolisano stanje, da krivu spustimo na što niži nivo-dodao je on.

On ne veruje da će ova zima biti najmračniji period korone.

-Biće zaražavanja, možda sam ja optimista, ali ćemo pregurati ovu zimu. Moramo da se čuvamo, ako treba i da poostravamo neke mere, ali ćemo na proleće imati drugu situaciju, dočekati vakcinu i prebroditi ovu tešku bolest-rekao je Tiodorović za TV Prva.

On je podsetio da je pre 15 dana rekao da će Srbija imati skok zaraženih, koji se sada kreće između tri i skoro četiri hiljade dnevno obolelih, registrovanih pacijenata.

Posebno čega se Tiodorović dotakao je ponašanje mladih, naročito tokom noćnih izlazaka, koji će sada biti onemogućeni jer se klubovi zatvaraju u 21.00.

-Kad su mladi u pitanju, neophodno je da uključimo psihologe, psihterapeute, sociologe, da radimo malo drugačije sa njima. Ne treba zastrašivati nikoga, pa ni mlade, već da edukacijom shvate u kakvoj smo situaciji. To što oni lakše prolaze ako dobiju koronu odražava se, jer imamo povećan broj obolelih među radno aktivnim ljudima, a posebno među starijom populacijom. Krajnji trenutak je da se uozbiljimo.

Asimtomatski slučajevi su i dalje veliki problem, ne samo u Srbiji, dodaje on.

-Asimptomatskih slučajevi su problem u celom svetu. Bez obzira na povećan broj testiranja, a znamo da su Slovaci testirali skoro ceo narod, i dalje je teško otkriti asimptomatske slučajeve. Bez kontrole mera, nema rezultata.

Kada je upitan šta znači smanjenje radnog vremena noćnih klubova sa 23.00 na 21.00, Tiodorović je rekao:

-Oni koji pitaju šta se dobija u skraćenju rada noćnih klubova za dva sata, pa zar im nije bilo dovoljno što su videli snimke iz tih klubova dok su radili duže? Noćni život za daje posledice - najveći broj zaraženih se širi odatle. Čovek se ne ponaša isto tokom dana i noću. Možete se i u restoranu zaraziti, ali je noću mnogo opuštenija atmosfera. Da li mislimo da smo najpametniji narod na svetu? Zašto su zatvoreni noćni klubovi u Španiji, SAD, Engleskoj, Holandij, Italiji...? Dokle ćemo se praviti da ne razumemo i da nešto nije jasno"?

Tiodorović se zalaže da svi koji mogu rade od kuće i da ekonomija ne sme da stane.

-Od početka smo tvrdili da treba postići balans, mora da se radi i u ovim otežanim uslovima. Imamo balans koji uspevamo da održavamo, ali balans između zdravlja i ekonomije mora postojati. Svi koji mogu da rade od kuće, zašto ne bi uradili to sada?

Niški doktor ne veruje da će Srbija ponovo uvoditi policijski čas.

-To ne bi imalo efekta. Nije ista situacija iz aprila, maja i sada. Tada smo na manjem broju obolelih imali lokdaun, ali manje se znalo o virusu. Teoretski, može da se desi da i pre 1. decembra uvedemo neke jače mere, da recimo svi koji mogu rade od kuće. Zatim, tu je pitanje gradskog prevoza. Da li se sprovode sve mere u prevozu, i to je važno - dodaje on.

Kada je reč o školama, "mlađe generacije su disciplinovanije, ali srednjoškolci iskaču iz šablona", međutim, kada su u pitanju stariji, moraju da "shvate da korona nije izmišljena".

-Ovo nije teorija zavere, neki misle da je sve izmišljeno, ali nije tako. To je stvar neposlušosti, neodgovornosti, jer odnos prema ovim merama nije stvar demokratije, već civilizacije - naglasio je niški epidemiolog.

Tiodorović očekuje da će vakcina protiv korone stići u januaru ili februaru, ali da se može desiti i da stigne do kraja decembra.

-Vakcina se očekuje do kraja godine. Rano smo se uključili u trku za nabavkom vakcine, stvarno smo to uradili na vreme. Velika je potražnja za vakcinama. Proizvođači prvo razmisljaju prvo o svom stanovništvu, za mene je realno vreme da iza Nove godine dobijemo vakcinu, u januaru, februaru.

Tiodorović je podsetio da je Srbija jedno vreme bila jako dobra po pitanju korona virusa.

-Bili smo među tri zemlje koje su imali najnižu stopu oboljevanja i najnižu stopu umiranja u Evropi. Sada smo među pet zemalja u Evropi, ali ne smemo da spavamo i da nas to uljuljka. Moramo biti svesni da se situacija menja, videli ste u Islandu, Norveškoj. Mađari su bili izvanredni, ali sada se pokazalo da nešto u sistemu nije valjalo - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar