ALARMANTNO UPOZORENJE: Ova bolest u Srbiji uzima maha, ima više od 700.000 obolelih, a skoro 40 odsto nije svesno da je ima!

Tanjug

14. 11. 2020. u 17:13

ŠEĆERNA bolest se nezaustavljivo širi, i pored velikog napretka u dijagnostici, terapiji i prevenciji.

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ: Ова болест у Србији узима маха, има више од 700.000 оболелих, а скоро 40 одсто није свесно да је има!

Foto: Depositphotos

Brojke govore da je Srbiji više od 700.000 osoba ima tu bolest, ali 36 odsto njih i nije svesno da je ima, ukazano je danas na konferenciji povodom obeležavanja Svetskog dana dijabetesa.

Glavna tema ovogodišnjeg obeležavanja je kako smanjiti rizik kod obolelih od virusa covid19, a kako je rekao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek cilj je da se kod građana podigne svest o tome koliko dijabetes može biti opasan, čak da dovede i do invaliditeta.

Prema njegovim rečima, oboleli od dijabetesa su u povećanom riziku, ukoliko obole od virusa korona, pa su neophodan stalni skrining bolesti, konstantno lečenje i, naravno, prevencija.

- Oni su ranjiva kategorija pacijenata, a broj obolelih je u stalnom porastu i pored velikog napretka u dijagnostici, terapiji i prevenciji. U svetu se više od 460 miliona ljudi suočava sa ovom bolešću - rekao je Đerlek.

Predsednik stručne komisije za prevenciju dijabetesa Nebojša Lalić kazao je da podaci pokazuju da je smrtni ishod kod pacijenata sa dijabetesom, koji su oboleli od kovida 19, za čak 50 odsto češci, nego kod zaraženih koji nemaju šećernu bolest.

Lalić je rekao da oboleli od dijabetesa tipa 1, čija je bolest pod kontrolom, nemaju veći rizik obolevanja od kovida 19, u odnosu na ukupnu populaciju.

- Uspeh kontrole obolelih od dijabetesa je ne samo na lekarima nego i na celom timu za dijabetes, u kome posebnu ulogu igraju medicinske sestre i tehničari. Oni vrlo cesto podnose najveci teret lecenja pacijenta - kazao je Lalić.

On je naveo da je 2020. godina, pre pojave virusa korona, bila proglašena godinom medicinskih sestara, što je posebno važno za obolele od dijabetesa, jer mnoge aspekte komunikacije obolelog sa zdravstvenim sistemom upravo preuzima medicinska sestra, ukazao je dr Lalić.

Predsednica Udruženja dijabetičara u Srbiji Milena Jovanović ukazala je da je zbog sve više obolelih od šećerne bolesti, sve veća i odgovornost sestara, ali i celog stručnog tima koji brine o ovim osobama.

- Medicinska sestra svakoga dana ulaže velike napore i trud za negu pacijenta, ma od koje bolesti bolovao, te je edukacija pacijenata obolelih posebno od dijabetesa jako važna - kazala je ona.

Na početku pandemije, Republička stručna komisija za dijabetes podelila je uputstva Internacionalne federacije za dijabetes o ponašanju obolelih u toku virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)