"BAHATI UGOSTITELJI NAMERNO ŠIRE ZARAZU": Evo šta tačno podrazumeva novi zakon za borbu sa epidemijom

Novosti online

13. 11. 2020. u 19:19

БАХАТИ УГОСТИТЕЉИ НАМЕРНО ШИРЕ ЗАРАЗУ: Ево шта тачно подразумева нови закон за борбу са епидемијом

Solidna potražnja za radnicima u kafićima / Foto G. Šljivić

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je danas da je nov zakon svojevrsni test za sve državne organe da donete epidemiološke mere dosledno počnu da se sprovode.

Vesić je precizirao da nov zakon, koji je danas stupio na snagu, omogućava da komunalna milicija zajedno sa inspektorima i sanitarnim inspektorima, koji su do sada jedini imali nadležnost, mnogo efikasnije kontrolišu sprovođenje postojećih mera.

– Postojeće mere su više nego dovoljne, ali da se zaista sprovode, a ne da nam se dešava da svake večeri 15, 20 ili 50 ugostitelja reklamira žurke po društvenim mrežama, svesno krše mere i ponašaju se bahato, dovodeći u opasnost sve ljude koji dolaze tu. Izmene zakona nam omogućavaju da konačno stanemo na put onima koji se bahate u ovim uslovima, što je nedopustivo. Nov zakon će biti test da li će svi državni organi, zajedno sa Gradom Beogradom, dosledno sprovoditi mere, a tu mislim i na tužilaštvo, policiju, sanitarnu inspekciju. Svi zajedno moramo da damo svoj doprinos da prestanu da nam se smeju bahati ugostitelji, koji namerno šire zarazu, čime čine krivično delo. Pre nego što pričamo o novim merama sprovedimo postojeće mere do kraja – naveo je Vesić.

Foto Tanjug

On je ocenio da situacija u Beogradu jeste dramatična, ali da moramo da budemo prisebni i da naš zdravstveni sistem funkcioniše i u ovoj situaciji. Vesić je još jednom podsetio na obaveze nošenja maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, držanje distance, izbegavanje rizičnih skupova jer je to jedini način da sačuvamo i sebe i druge. 

Dobra je vest, naglasio je on, da je Srbija u prvih pet, šest zemalja u Evropi po oceni kako se nosi sa virusom. Zato, svi moramo da budemo disciplinovani, naveo je on, kako bi život nastavio da funkcioniše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)