„RASTE BROJ ZARAŽENIH U ŠKOLAMA“ Kon o zimskom raspustu: Biće rasprava na Kriznom štabu

Tanjug

11. 11. 2020. u 08:18

SVE je više zaraženih virusom korona u srednjim i osnovnim školama, ali je situacija pod kontrolom, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i dodaje da se razmišlja da zimski raspust u Vojvodini i centralnoj Srbiji bude u isto vreme.

„РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ У ШКОЛАМА“ Кон о зимском распусту: Биће расправа на Кризном штабу

Foto: Z. Jovanović

On je za Tanjug rekao da je povećan broj zaraženih u školama bio očekivan, jer raste intenzitet virusa u celoj Srbiji.

-Situacija u školama je još uvek pod kontrolom. Virus svakako ulazi u škole, ali mu je onemogućeno da se širi unutar škole. Čim se otkrije, đaci i nastavnici se odvajaju i šalju na lečenje-rekao je Kon.

Navodi da je prošle nedelje u Beogradu u 111 osnovnih škola i 136 srednjih škola bilo zaraženih učenika i nastavnika, da je u poslednjoj nedelji oktobra bilo zaraženih u 66 osnovnih i 77 srednjih škola, a nedelju dana pre toga u 28 osnovnih i 28 srednjih.

Kon kaže da je dobro što deca idu na jesenji raspust i što će biti pauza od pet dana u školama.

Ističe da se razmišlja i da će o tome biti rasprava na Kriznom štabu da zimski raspust bude u isto vreme za učenike u Vojvodini i centralnoj Srbiji.

Napominje da su raspusti važni zbog prekida mogućnosti transmisije, ali prvenstveno virusa gripa.

-Virus gripa se najviše prenosi kod školaraca pa tek onda ide na odrasle. Ovde (virus korona) je suprotno, obolevaju od odraslih pa do osnovne škole-rekao je Kon.

Tu se postavlja pitanje, kako kaže, usklađenosti katoličkih i pravoslavnih praznika koji su u različito vreme.

-Sve zavisi od Ministarstva prosvete da li oni mogu i da li je korisno da objedinjujemo i da raspusti budu u isto vreme. O tome se razmišlja i promišlja i traži najedekvatnije rešenje-zaključio je Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo