NOVI SASTANAK KRIZNOG ŠTABA: Razmatraće se strože mere, skok broja zaraženih zabrinjavajuć

Novosti online

08. 11. 2020. u 11:03

НОВИ САСТАНАК КРИЗНОГ ШТАБА: Разматраће се строже мере, скок броја заражених забрињавајућ

Foto: Tanjug

ZABRANJENO je okupljanje više od pet ljudi, u zatvorenim i otvorenim prostorima, mada uz brojne izuzetke, dok su srednjoškolci i đaci iz Vojvodine dobili nepredviđeni jesenji mini raspust od 11. do 15. novembra.

Ove mere donete su na sastanku Kriznog štaba koji je održan u petak, ali bi nove, po svemu sudeći, mogle da budu na stolu članova ovog tela već narednih dana! To je obelodanio i gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

- Lokalni krizni štabovi mogu da donose individualne odluke, ali Beograd s obzirom na svoju veličinu te odluke donosi zajedno sa Republičkim kriznim štabom. Novo zasedanje Kriznog štaba je zakazano za početak sledeće nedelje i u skladu sa situacijom donosićemo određene mere. Jedna od sugestija je da se u ugostiteljskim objektima smanji glasnoća muzike, jer ona podstiče goste na glasno pričanje i na taj način pojačano širenje zaraze – rekao je Radojičić.

Druga mera koja bi mogla da bude ponovo predložena, a koju svi pokušavaju da izbegnu, svakako je skraćivanje radnog vremena kafića i drugih ugostiteljskih objekata.

- Bez obzira što može da pogodi ugostiteljstvo i turizam, trebalo bi što pre da ograničimo rad ugostiteljskih objekata od 23 na 21, ili 20 časova, a to može svaka lokalna zajednica - rekao je pre nekoliko dana za "Blic" dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19.

Foto Tanjug

Naravno, sve će umnogome zavisiti od brojeva narednih dana: kako novozaraženih, tako i onih pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje, ali i broja preminulih.

- Sa odlukom o eventualnom skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, ili njihovom zatvaranju, sačekaćemo dva-tri dana - rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsetimo, juče smo imali rekordnih 2.677 novoobolelih u roku od 24 časa, ali je isto tako veoma zabrinjavajući novi skok Konovog koeficijenta koji je sada skoro 24 odsto, što znači da je skoro svaki četvrti testirani bio pozitivan na kovid-19!

Pred Srbijom je 10-15 dana tokom kojih se očekuje glavni udar u trećem talasu korone, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za danas najavio više od 3.000 novozaraženih, pa ne čudi što nam veoma brzo sledi novo okupljanje Kriznog štaba.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)