VOJVODINI FALI 170.000 HEKTARA ŠUMA! Pošumljenost ispod granice od 14 odsto, negde manja od promila, masovna nedozvoljena seča stabala

Z. Rajić

08. 11. 2020. u 10:09

VOJVODINI u ovom trenutku nedostaje 170.000 hektara šuma, pa je zbog zbog toga najmanje pošumljeni region u Evropi!

ВОЈВОДИНИ ФАЛИ 170.000 ХЕКТАРА ШУМА! Пошумљеност испод границе од 14 одсто, негде мања од промила, масовна недозвољена сеча стабала

Foto B. Rajčević

Razlog je nedovoljno izdvajanje novca za te namene i nevoljnost da se poljoprivredno zemljište u državnoj svojini opredeli za pošumljavanje. Prisutna je i krivoseča, zbog čega mnoga udruženja odustaju od sadnje šuma.

Ovo upozorenje je nedavno izneto na sastanku mreže nevladinih organizacija "Pošumimo Vojvodinu", kojem su u Vrbasu prisustvovali predstavnici 15 od 24 članice ove asocijacije.

- Prema evropskim standardima, u Vojvodini bi pod šumama trebalo da bude 310.000, a pokriveno je svega 140.000 hektara. Minimum pošumljenosti je 14 odsto, a u opštinama Srbobran i Temerin je ispod jednog promila - upozorava Dejan Maksimović, predsednik Ekološkog centra "Stanište" iz Vršca.

Kao jedan od najvećih problema, on je označio nedovoljno ulaganje iz Fonda za šume APV.

- Prihodi pokrajinskog budžeta od naknada za korišćenje šuma i za promenu namena šuma iznosili su od 2014. do 2018. godine, zajedno s prenetim sredstvima iz ranijeg perioda, 561,5 miliona dinara, što je nedovoljno za potrebe pošumljavanja. Ni sve to nije iskorišćeno, nego 467,5 miliona, od čega je 70 odsto utrošeno za izgradnju šumskih puteva, a sa ostatkom je moglo da se pošumi svega nekoliko desetina hektara - naveo je Maksimović.

Predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) Ratko Đurđevac predočio je da izveštaji sa terena ukazuju na masovnu nedozvoljenu seču drveća, posebno na Fruškoj Gori i Vršačkim planinama, u Deliblatskoj peščari, na reci Neri kod Bele Crkve, u Srbobranu...

Foto Novosti

- Često se na terenu donose kompromisne odluke, u kojima drveće strada u korist nečijeg nerada i ležernosti. Očit je primer seča vetrozaštitnih pojaseva radi povećanja bezbednosti u saobraćaju. Tako je gotovo legalizovana neprilagođena vožnja - rekao je Đurđevac.

On je kazao da je nedopustivo da u Vojvodini postoji samo šest šumarsko-lovnih inspektora.

NEUKNjIŽENO, ALI KAŽNjIVO

MNOGA šumska područja ili površine u Vojvodini nisu uvedeni u katastar, a kao frapantan je naveden podatak da skoro ceo hidrosistem DTD nije uknjižen. Međutim, inspektori iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milena Grahovac i Marko Đurković napomenuli su da to ne treba da odvrati ekologe od podnošenja prijava, jer "ako je posečeno ono što nije uknjiženo - ipak je kažnjivo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...