DA LI DELUJE I NA LJUDE? Sprej za nos sprečio kovid-19 kod nekih životinja

Tanjug

07. 11. 2020. u 08:43

SPREJ za nos koji blokira apsorpciju virusa SARS-CoV-2 u potpunosti je zaštitio tvorove na kojima je testiran, rezultati su studije koju je u četvrtak objavio međunarodni tim naučnika.

ДА ЛИ ДЕЛУЈЕ И НА ЉУДЕ? Спреј за нос спречио ковид-19 код неких животиња

FOTO: EPA

Studiju, koja je bila ograničena na životinje i još uvek nije recenzirana, procenilo je nekoliko zdravstvenih stručnjaka.

Ako se za ovaj "lek", koji su naučnici opisali kao netoksičan i stabilan, dokaže da deluje na ljude, mogao bi se stvoriti novi način borbe protiv pandemije, prenosi Njujork tajms.

Istraživanje su proteklih meseci sprovodili naučnici iz Medicinskog centra Univerziteta Kolumbija u Njujorku, Medicinskog centra Erasmus u Holandiji i Univerziteta Kornel u Itaki, a studiju su finansirali Nacionalni institut za zdravstvo i Medicinski centar Univerziteta Kolumbia.

"Uzbudljivo je imati nešto novo što deluje protiv koronavirusa", rekao je dr Arturo Kazadel, šef Odseka za imunologiju Džon Hopkins Blumberg škole javnog zdravlja, koji nije bio uključen u studiju.

Sprej direktno napada virus, sadrži lipopeptid, česticu holesterola povezanu s lancem aminokiselina, gradivnih blokova proteina, a ovaj lipopeptid se tačno podudara s delom aminokiselina u proteinu koronavirusa koji patogen koristi za vezivanje sa ćelijama u ljudskom respiratornom traktu.

Naučnici koriste tvorove za eksperimente sa SARS i drugim respiratornim bolestimna jer virus mogu dobiti kroz nos isto kao i ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka