ARENA SE UBRZANO PUNI: Pacijenti - Previše smo se opustili

Tanjug

06. 11. 2020. u 12:00

АРЕНА СЕ УБРЗАНО ПУНИ: Пацијенти - Превише смо се опустили

Foto: P. Milošević

OPUSTILI smo se previše, zanemarili maske i distancu, kažu za Tanjug zabrinuti pacijenti privremene kovid bolnice u Beogradskoj areni, kojih je trenutno oko 330, ali se taj broj, zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije, povećava iz sata u sat.

Samo u protekla tri dana u Arenu je primljeno više od 120 covid pacijenata, koji su uglavnom sa srednje teškom kliničkom slikom, a za oko 80 odsto obolelih potrebna je kiseonička terapija.

Većina pacijenata je iz Beograda, trenutno najvećeg žarišta korona virusa u našoj zemlji, a oni, sa kojima je u "crvenoj zoni" te bolnice razgovarala ekipa Tanjuga, kažu da se skoro dve nedelje bore sa virusom, ali da se polako oporavljaju i da se osećaju mnogo bolje nego kada su primljeni.

Sa velikom zahvalnošću i divljenjem govore o lekarima i medicinskim sestrama i tehničarima koji su, kažu, bdili nad njima dan i noć, kako bi ih, iscrpljene i iznemogle od bolesti, "podigli" na noge.

-Neprekidno smo pod nadzorom, stalno dolaze, kontrolišu nas, toliko brinu o nama, da nam to ponekad i zasmeta- kaže 78-ogodišnji Andrija Domić, čije stanje komplikuje to što je srčani bolesnik i ima stentove.

Foto: P. Milošević

-Sad se dobro osećam, ali nije bilo lako kad sam došao- kaže Domić koji je na lečenju u Areni od 26. oktobra, a pretpostavlja da mu je virus "donela" ćerka, inače medicinska sestra na Institutu za reumatologiju "Banjica".

U jednoj od 40 devetokrevetnih bolničkih soba u parteru Arene, smešten je 36-ogodišnji Beograđanin Marko Mirković, koji je rekao da je prve simptome infekcije osetio pre dve i po nedelje, prvo povišenu temperaturu, a ubrzo je izgubio čulo mirisa i ukusa.

-Testirao sam se i otkrio da sam pozitivan. Pio sam hemomicin, ali mi to ništa nije pomoglo. Na KBC "Bežanijska kosa" su mi ustanovili upalu pluća i premestili me u Arenu. Sve pohvale za uslove i lekare koji brinu o nama- kaže Marko koji se najverovatnije zarazio u teretani.

-Ne približavajte se previše jedni drugima, čuvajte se, nosite maske, držite distancu, ovaj virus nije nimalo naivan-, upozorava Marko.

Na krevetu do njega je 37-ogodišnji Darko Bokanac iz Surčina, kojem je pre dve nedelje dijagnostikovana obostrana upala pluća, posle čega je hitno prebačen u Arenu.

-Nedelju dana me je lomila temperatura 39-40, išao sam od lekara do lekara, snimio srce i pluća, sve je bilo u redu. Onda su počele glavobolje, vrtoglavice, preznojavanja, ne mogu da opišem kako sam se osećao, nisam znao gde se nalazim- priča Darko i dodaje:

-Oporavio sam se uz pomoć lekara kojima svaka čast, na čelu sa doktorom Predragom Bogdanovićem. Nadam se da će ova agonija uskoro da se završi i da ću otići kući- kaže Darko.

Zadovoljstvo i sreću da napusti Arenu kao pobednik nad koronom ima 66-ogodišnji Nebojša Radić sa Banovog Brda koji je pre polaska kući ispričao da se osam dana borio sa visokom temperaturom, glavoboljom, suvim kašljem.

-Zarazio sam se u restoranu, na proslavi gde je bilo 120 ljudi, bez maske i bilo kakve zaštite. Zato poručujem svima da se ne ponašaju kao Srbi, već kao neki drugi, da izbegavaju slave, rođendane, krštenja i druga slavlja, dok sve ovo ne prođe- savetuje Radić.

Glavni koordinator privremene covid bolnice "Beogradska arena", potpukovnik dr Predrag Bogdanović, kaže da broj pacijenata varira iz sata u sat, da je u poslednja 24 sata bilo više od 30 prijema, dok je u sredu primljeno 40 pacijenata.

-To su pacijenti koji su se razboleli prethodnih dana, lečili u domovima zdravlja, javljali se u kovid ambulante, a nakon ozbiljnije kliničke slike i komplikacija u vidu upale pluća hospitalizovani su u Areni- rekao je Bogdanović.

Oko 80 odsto pacijenata, njih više od 250 , je na kiseoničkoj terapiji, a Arena je nedavno dobila tri neinvazivna respiratora, od kojih je jedan transportni, ali za sada nije bilo potrebe za takvim vidom lečenja.

-Ukoliko dođe do progresije bolesti i pogoršanja disajne funkcije, pacijenti se upućuju u kovid bolnice, poslednjih dana je to sve ređe jer smo sada iskusniji i imamo specijaliste koji nam pomažu - pulmologe, infektologe, tako da smo sada hrabriji i sve ređe premeštamo pacijente u druge ustanove- objašnjava Bogdanović.

Najmlađi pacijent ima 20, a najstariji 88 godina, a Bogdanović primećuje da ima razlike u starosnoj strukturi u odnosu na letnji period kada su pacijenti uglavnom bili mlađi, dok je, sada, kaže, najviše onih između 60 i 80 godina.

Pacijenti neretko imaju i pridružene, ozbiljne bolesti- dijabetes, hipertenziju, problem sa gojaznošću, ali i koronarne bolesti, ugrađene stentove, bajpas…

-Pre nekoliko dana jedan pacijent je doživeo akutni infarkt miokarda, ali je delimično reanimiran i na vreme prevezen u KBC Bežanijska kosa i preživeo je- priča Bogdanović.

Među pacijentima je i pet kineskih državljana, koji su angažovani na građevinskim poslovima, kao i šestoro studenata iz domova, koji će biti u Areni sve dok ne budu imali negativan PCR test, što je, naglašava Bogdanović, uslov da se vrate u kolektiv.

Kapacitet Arene je 510 mesta i proširen je za 150 mesta na galeriji u odnosu na prethodni period, a razmišlja se i o dodatnom proširenju u zavisnosti od epidemiološke situacije.

-Na galeriji za sada nema pacijenata, potrebno nam je više osoblja za rad na dve etaže. Razmišljamo i o proširenju za oko 40-50 mesta u parteru, ako se brojevi budu povećavali, pripremamo se i za takav scenario- kaže Bogdanović.

O pacijentima brine medicinsko osoblje iz civilnog i vojnog zdravstva, među kojima je šest lekara sa VMA, a u timu su i specijalisti iz raznih oblasti iz 15 zdravstvenih ustanova.

-Svi neumorno rade, i više od propisanog. To je lična inicijativa svih nas, ne izlazi se iz "crvene zone" dok se ne završi posao, često ostanemo satima duže u crvenoj zoni da bismo sve zbrinuli- kaže Bogdanović.

Pacijenti u Areni provedu između 15 i 25 dana, što zavisi od težine kliničke slike i od toga koliko su se lečili u nekoj drugoj ustanovi.

Pacijenti se otpuštaju u kućnu izolaciju od 14 dana, a preporučuje im se da od tri do šest nedelja budu pošteđeni težih fizičkih aktivnosti kako bi se organizam, a naročito pluća, potpuno oporavila.

-Pluća su “trpeljiv" organ, kod većine se potpuno oporave, ali potrebno je vreme. Ovo je sistemska infekcija, nisu napadnuta samo pluća, već i bubrezi, srce…Pacijenti osećaju umor, bolove u mišićima, otežano disanje, vrtoglavice, teško se kreću- opisuje Bogdanović najčešće stanje obolelih.

Za oporavak su, kaže, najvažniji terapija kiseonikom i mirovanje, ali i volja za životom, i poverenje prema lekarima.

-Stalno smo uz njih, bodrimo ih i govorimo: vi ste heroji, pobedili ste koronu, malo li je- kaže Bogdanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)