EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA JE PRETEĆA: Doktorka Verica Jovanović uputila upozorenje zbog povećanja broja zaraženih koronom

Novosti online

05. 11. 2020. u 10:14

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ЈЕ ПРЕТЕЋА: Докторка Верица Јовановић упутила упозорење због повећања броја заражених короном

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

SA epidemiološkog aspekta situacija je preteća, navodi direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” doktorka Verica Jovanović.

Navodi da je najveći broj novozaraženih registrovan u Beogradu, a potom u Novom Sadu, Kragujevcu, Valjevu i Kraljevu.

- U ostalim gradovima dolazi do porasta broja pozitivnih, ali u svakom slučaju je to manji broj i učestalost pozitivnih je manja nego u Beogradu - ocenjuje Jovanovićeva.

Ističe da je samo juče tokom dana hospitalizovano više od 400 osoba.

- Naš sistem zdravstvene zaštite ima veliki broj kreveta i nisu u pitanju kapaciteti za smeštaj samih pacijenata, ali u pitanju je kadar, zato što pre svega lečenje i manifestacija bolesti je takva da zahteva pre svega veliki broj medicinskih radnika, a naročito veliki broj učesnika u pružanju zdravstvene zaštite u prostorijama intezivne nege - objašnjava direktorka “Batuta”.

Apeluje na građane da se pridržavaju predviđenih mera.

- Apelujemo na celokupno stanovništvo da se fizička distanca drži među ljudima, da se izbegavaju okupljanja pre svega u kolektivima, da se ne organizuju bilo kakva slavlja na kojima će biti prisutan veći broj ljudi zato što je prenos među ljudima u suštini jedini način prenosa ove infekcije - ističe Jovanovićeva.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)