PAMETNE KLUPE ZA OSNOVNE ŠKOLE, BRNABIĆ: Digitalizacija i obrazovanje ostaju prioriteti

Tanjug

04. 11. 2020. u 15:20

DIGITALIZACIJA i obrazovanje ostaju među ključnim prioritetima Vlade Srbije, kaže premijerka Ana Brnabić, koja je danas prisustvovala doniranju "pametne klupe" OŠ "Kneginja Milica" na Novom Beogradu.

ПАМЕТНЕ КЛУПЕ ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, БРНАБИЋ: Дигитализација и образовање остају приоритети

Tanjug

Najavila je da će Vlada mnogo više pažnje posvetiti preduzetnicima i ulaganjima u startap i inovatovne kompanije, kao i da će se veća pažnja posvetiti vezi velikih kompanija i startapova.

Brnabić kaže da će se do kraja ove godine i 2021. tražiti dodatni načini za stimulisanje inovatovnosti i startapova za koje navodi da na najbolji mogući način promovišu Srbiju u svetu i pokazuju šta sve domaća pamet može da stvori.

Takvi poduhvati su, smatra, inspiracija za učenike da se bave preduzetništvom.

Uvođenje programiranja i predmeta "Digitalni svet" u školsku nastavu smatra izuzetno značajnim, i navodi da ćemo 2021. imati prvu generaciju osnovaca sa znanjem svih najvažnijih programskih jezika.

U tome vidi našu prednost u odnosu na zemlje regiona i Evrope.

Kao naredne važne korake vidi oblast veštačke inteligencije i digitalizaciju zdravstva.

Inače, pametne klupe đacima OŠ "Kneginja Milica" poklonio je kablovski operator Supernova u okviru projekta "Pametne klupe za osnovne škole" koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa kompanijom "Strawberry energy". Pametna klupa, pored toga što omogućava punjenje više mobilnih telefona istovremeno zahvaljujući solarnoj energiji, obezbeđuje povezivanje na internet i korišćenje različitih edukativnih i informativnih sadržaja.

Sve pametne klupe poseduju i platformu za đake sa lekcijama, testovima znanja, edukativnim igrama i drugim zanimljivostima, a na informativnoj stranici, kojoj se pristupa prilikom povezivanja na internet, učenici mogu da se informišu o aktuelnostima i rasporedu nastave.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružzić rekao je da je pametna klupa simbol velikog ohrabrenja i simbioza domaćeg znanja i potrebe sticanja znanja učenika o digitalizaciji, kao i potvrda zdrave orijentacije i prethodnih vlada da se digitalizacijom probijamo na svetska tržišta.

Naglasio je važnost digitalizacije obrazovanja i sticanja digitalnih kompetencija, a donaciju pamtne klupe ocenio je kao pozitivan primer saradnje obrazovnog sistema i društveno odgovorne kompanije.

"Nadam se da ćemo imati još 99 ovakvih prilika na dobrobit naše dece", zaključio je Ružić povodom plana da se pametne klupe postave u brojnim školama u Srbiji.

Pomoćnik direktora OŠ "Kneginja Milica" Mileta Vasović je rekao da će kvalitet rada biti podignut na viši nivo primenom novih tehnologija i alternativnih izvora energije, a da će pametna klupa dodatno motivisati učenike za rad.

Supernova će pametne klupe donirati za još deset osnovnih škola širom Srbije, a koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe u okviru koje posluje Supernova, Vladimir Lučić kaže da ovakvim donacijama kompanija želi da da doprinos procesu digitalizacije u Srbiji.

"Pametne klupe koje krase 70 gradova u 30 zemalja biće deo ponude i đacima u Srbiji", rekao je Lučić i najavio veća ulaganja za digitalne projekte u naredne dve godine.

Osnivač "Strawberry energy" Miloš Milisavljević kaže da je želja te kompanije da unapredi javne prostore i da se učenicima približe moderne i pametne tehnologije jer je, poručuje, digitalizacija osnova svega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...