ĐERLEK O NOVOM TALASU KORONE: Infektivna i KBC "Mišović" popunjeni, zdravstveni sistem spreman da se suprotstavi virusu

Tanjug

02. 11. 2020. u 10:10

ЂЕРЛЕК О НОВОМ ТАЛАСУ КОРОНЕ: Инфективна и КБЦ Мишовић попуњени, здравствени систем спреман да се супротстави вирусу

Foto D. Milovanović

U OVOM trenutku zdravstveni sistem u Srbiji je potpuno spreman da se suprotstavi koroni, nema mesta panici, ali je neophodno pridržavanje propisanih mera zaštite, kako se situacija ne bi promenila, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

On je za TV Prva rekao da je ubeđen da se neće doći u takvo stanje da nema mesta u bolnicama, te istakao da je svakodnevni broj novozaraženih dovoljna opomena za sve.

"Nema mesta panici, uvek imamo alternativu. Realno je očekivati da se u narednih sedam do 14 dana povećava broj zaraženih, ali učinićemo sve da ne dođe do kolapsa u zdravstvenom sistemu", naveo je Đerlek.

Ukazao je da su na Infektivnoj klinici i u KBC "Dr Dragiša Mišović" 100 odsto popunjeni kapaciteti, kao i da je 90 odsto popunjenost na "Bežanijskoj kosi", a na "Karaburmi" oko 50 odsto.

Nešto više mesta ima u KBC "Zemun" i "Zvezdara", jer su odnedavno ponovo u kovid sistemu, navodi Đerlek.

Kaže i da je u Novom Sadu popunjenost kapaciteta oko 40 odsto, u Kragujevcu oko 45 odsto, dok se jug Srbije i okolina, dodaje, dobro drže, a popunjenost je oko 30 odsto.

Đerlek ističe da se ne postavlja pitanje pooštravanja mera, već da je važno da se postojeće sprovode.

"Kada bi svi sprovodili neophodne mere to bi bilo sasvim dovoljno. Pridržavanje mera moglo bi da bude na većem nivou", ukazao je on.

Naveo je da se prvi kontigent vakcina protiv kovida u Srbiji očekuje do kraja godine, dodajući da to nisu velike količine, ali i da će do marta 2021. stići oko 350.000 novih doza.

Đerlek je naglasio da će vakcina biti besplatna za sve građane i naveo da će prvo biti namenjena zdravstvenim radnicima, odnosno rizičnim grupama, vojsci, policiji...

Kaže i da će novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o prekršajima koji bi, prema Đerlekovim rečima, za dve nedelje trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri, uključiti više ljudi na terenu, čime se ocekuju i bolji rezultati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)