STUDIJA SRPSKIH LEKARA: Kovid može uticati na slabljenje sluha

Tanjug

02. 11. 2020. u 08:57

СТУДИЈА СРПСКИХ ЛЕКАРА: Ковид може утицати на слабљење слуха

Foto: Depositphotos

TIM lekara sa ORL klinike KC Niš ispitivao je uticaj korona virusa na sluh i pokazalo se da oboljevanje od kovida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama.

Ovo je u svetu prva sveobuhvatna studija uticaja kovida na sluh, rekao je za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

On je rekao da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao uticaj korona viusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

"Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da korona virus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje proveravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju", rekao je direktor ORL klinike.

Na osnovu ovih podataka, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedelja, a kod nekih i nekoliko meseci.

Direktor ORL klinike navodi da se tokom lečenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksamestazon, kortiko preparat.

Milisavljević navodi da postoje dve teorije kako korona virus napada i oštećuje slušni živac.

Prva je, kaže, da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca.

Druga je, prema njegovim recima, nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da niko u svetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja kovida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)