HUMANI NEGOTINCI: Dobar odziv za akciju pomoći štićenicama Doma Manastira Svete Petke Izvorske

Suzana M. Jovanović

01. 11. 2020. u 11:06

GRUPA humanih ljudi iz Negotina u saradnji sa ovdašnjim Kolom srpskih sestara i Crkvenom opštinom Negotin organizovala je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za štićenice Manastira Sveta Petka Izvorska kod Paraćina.

ХУМАНИ НЕГОТИНЦИ: Добар одзив за акцију помоћи штићеницама Дома Манастира Свете Петке Изворске

Foto: S.M. Jovanović

U akciju su se uključile i lokalne samouprave iz Negotina, Kladova i Majdanpeka, članovi Moto kluba Fri rajder 17 iz Prahova, na desetine pojedinaca, ali i skoro 100 privrednih i trgovinskih objekata iz ove tri opštine.

- Negotinci, Kladovljani i Majdanpečani su pokazali da su humani i velikog srca pa su se i odazvali apelu da pomognemo i prikupimo neophodne potrepštine za 90 štićenica sa smetnjama u razvoju o kojima brine 10 monahinja Manastira Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina. Napunili smo njihovim donacijama kamion od pet tona konzerviranom hranom, zejtinom, brašnom, šećerom, voćem, povrćem, garderobom, pelenama za odrasle, sredstvima za higijenu i svime što će monahinjama olakšati brinu o tim ženama – kaže Saša Mihajlović, uz Danila Petrovića i Ivana Ristića, inicijator ove humanitarne akcije.

Foto: S.M. Jovanović

 

Ovi humani Negotinci su zajedno sa predstavnicama Kola srpskih sestara, sveštenicima Rankom Jovićem, protojerejom-stavroforom i Marjanom Kerčuljem, jerejem, kao i prahovskim bajkerima, na Svetog Luku štićenicama i monahinjama uručili prikupljenu pomoć, a one su je dočekale otvorenog srca.

- Monahinje sa tolikom požrtvovanošću i posvećenošću brinu o svojim štićenicama, da smo bili jako dirnuti, pa je ova akcija bila i najmanje što smo za njih mogli da učinimo – dodaje Mihajlović.

Manastir Sveta Petka u Izvoru kod Paraćina je upravo zbog ovog doma u kojem monahinje još od 1946. vode brigu o nemoćnima. One 24 časa dnevno vode konstantnu brigu o svojim štićenicama od kojih je skoro polovina nepokretnih, a da pritom nijedna žena nema dekubit.

- Uspeli smo da vratimo osmeh bar na kratko svima u Manastiru, preneli smo im pozdrave iz Negotinske krajine, da znaju da nisu sami u svojoj borbi i dali obećanje da nećemo stati na ovome već ćemo pokušati da pokrenemo celu Srbiju da nam se priključi - rekao je Saša Mihajlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati