KOJA MERA ĆE BITI UVEDENA SLEDEĆA? Dr Srđa Janković o skoku broja zaraženih - to se radi kada nema drugog izbora

Novosti online

01. 11. 2020. u 11:00

BROJ zaraženih virusom korona naglo se povećava i kako kaže imunolog Srđa Janković "sigurno je da ne ide na bolje". Međutim, on dodaje da i dalje nema govora o uvođenju najoštrijih mera, koje podrazumevaju policijski čas.

КОЈА МЕРА ЋЕ БИТИ УВЕДЕНА СЛЕДЕЋА? Др Срђа Јанковић о скоку броја заражених - то се ради када нема другог избора

Foto Tanjug

- Broj novozaraženih je najvažniji parametar kada se gleda u odnosu na broj testiranih, ali ne donosimo odluku o karantinu samo na osnovu tog jednog parametra. Za sada su na snazi mere koje bi, ako ih svi sprovedemo, mogle značajno da umanje porast. Naredna mera bi mogla da bude da se broj okupljenih na jednom mestu smanji sa sadašnjih 30. Želimo da izbegnemo policijski čas tako što ćemo suzbiti porast broja zaraženih. Nije nam cilj da uvodimo restriktivne mere. One se uvode kada nema drugog izbora - rekao je Janković.

On je istakao i da smo i dalje u fazi porasta broja obolelih u ovom talasu, da klinička slika traži vreme kako bi se razvila, te da iako je situacija bolja u odnosu na isti dan tokom prošlog talasa, ona uvek može da se okrene.

- Sa zakašnjenjem raste broj onih sa teškom kliničkom slikom. I dalje imamo manji broj zaraženih i teško bolesnih u odnosu na vrhunac prošlog talasa. Cilj nam je da usporimo taj proces - dodaje Janković.

Kada je u pitanju zatvaranje škola, ovaj imunolog ističe da se fleksibilni model školstva dobro pokazao, da nema potrebe za potpunim zatvaranjem škola i da je izolacija odeljenja u kom se javi kovid-19 dovoljna.

- Nije potrebno da celokupno školstvo pređe na onlajn nastavu. Bitno je da deca idu u školu, ne samo zbog obrazovanja, već i zbog socijalizacija i psiholoških činilaca - objašnjava imunolog.

Na pitanje da li postoje suplementi koje bismo mogli da koristimo kako bismo ojačali imunitet i smanjili rizik od zaražavanja virusom korona, Janković odgovara da "ne bi savetovao suplemente ukoliko ih nije prepisao lekar".

- Savetovao bih zdravu i uravnoteženu ishranu, sa dosta voća i povrća. Postoje određeni klinički dokazi da cink može da zaštiti imuni sistem, ali to je kod ljudi koji imaju makar i latentan deficit cinka. Kod onih koji ga imaju dovoljno, višak u organizmu neće učiniti ništa - ističe on.

Foto: Tanjug

On dodaje i da "multivitaminski preparati nisu efektivni", ali je "vitamin D" preporučljiv u malim dozama".

- Iako pojedini suplementi dolaze u obzir, kljukanje i uzimanje na svoju ruku nije nešto što ja kao imunolog mogu da savetujem. Ne postoji specifično sredstvo koje može da spreči infekciju virusom korona. Deci može da se daje vitamin D, što je inače preporučljivo tokom zime. I nama su, kad smo bili deca, davali riblje ulje - kaže dr Janković.

Ovaj imunolog se tokom cele epidemije držao toga da neće skinuti masku, što je i dalje slučaj, te i u njenom trećem talasu šalje istu poruku.

- Maska štiti od infekcije. U manjoj meri štiti nas, a u većoj druge ukoliko smo mi zaraženi. Ona može da pruži visok stepen zaštite. Svakako ne apsolutnu, ali ukoliko je svi nosimo, maska nas kolektivno štiti i do 99 odsto - zaključuje Janković.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)