MINISTAR ODBRANE: Piloti helikoptera sve što treba naučiće na akademiji

Tanjug

27. 10. 2020. u 18:57

NAKON 22 godine promenjen je plan i program školovanja pilota na vazduhoplovnom smeru Vojne akademije, pa će tako piloti helikoptera sve što treba da znaju, naučiti već na Vojnoj akademiji i neće više morati da idu na posebne preobuke, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Пилоти хеликоптера све што треба научиће на академији

Foto: MO Srbije

"Odmah kada okončaju svoje školovanje moći će da postanu deo posade vazduhoplova", istakao je ministar tokom obilaska 204. vazduhoplovne brigade, gde je prisustvovao obuci kadeta Vojne akademije na vazduhoplovima HT-49 u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili i obuci kadeta u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili.

Prema rečima ministra, pilotima se na taj način, osim da brže usvajaju znanja, omogućava brže karijerno napredovanje, pa će postati vođe svojih helikoptera mnogo brže, kao što su radile generacije pre njih.

Foto: MO Srbije

Kadet pete godine Vojne akademije Aleksandar Dimovski rekao je tim povodom da je ova obuka specifična, jer prethodne dve decenije kadeti nisu dolazili na obuku za taj helikopter.

"Mi smo prva generacija posle 20 godina. Obuka je veoma zanimljiva, jer sam oduvek želeo da se bavim transportnim letovima i ovo je neka vrsta ispunjenja mog sna", rekao je Dimovski.

Njegov "klasić" kadet Stefan Grbić govorio je o obuci kadeta 141. klase na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo, odnosno o obuci pilota aviona na instrumentalnom letenju.

Foto: MO Srbije

"Letimo na avionu V54 Lasta i avion je izuzetno dobar. Opremljen je uređajem Garmin G500 što nam olakšava obuku u instrumentalnom letenju. Takođe, obuka je interesantna, ali zahteva koncentraciju u toku leta, pogotovo instrumentalni prilaz, a nakon završenog instrumentalnog letenja očekuje nas obuka u noćnom letenju", naveo je Grbić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!