FRANCUZI I SRBI ODALI POČAST IZGINULIM JUNACIMA: Prijateljstvo dva naroda neguje se već 102 godine

Z. GLIGORIJEVIĆ

27. 10. 2020. u 16:24

POLAGANjEM venaca na grob palim borcima u Prvom svetskom ratu, Svilajnčani su obeležili Dan oslobođenja, odnosno 27. oktobar 1918. godine, kada su srpski i francuski vojnici proterali deo nemačke 217. divizije i ušli u grad.

ФРАНЦУЗИ И СРБИ ОДАЛИ ПОЧАСТ ИЗГИНУЛИМ ЈУНАЦИМА: Пријатељство два народа негује се већ 102 године

Z. Gligorijević

Na čelu obe vojske bio je general Šarl Trenije, koji je u grad ušao na konju. Tom prilikom uručena mu je zastava koju su ručno izvezle svilajnačke devojke i koja je signal neraskidivog prijateljstva ova dva naroda.

- Prvi put sam u Svilajncu i došao sam da predstavim svoju ambasadu. Velika mi je čast da odam počast francuskim i srpskim vojnicima, a naročito što sam to učinio ispred spomenika Mare Resavkinje, koja je za Svilajnčane simbol slobode – ocenio je Loran Vonderšer, vojni ataše Francuske u Srbiji.

Z. Gligorijević

 

Miroslav Miša marinković, predsednik Skupštine opštine Svilajnac, rekao je da mu je drago što prijateljstvo ova dva naroda traje i neguje se već 102 godine.

- U Srbiji nema kuće u kojoj neko nije nastradao u ratu. Drago mi je da je naš grad uspeo da sačuva sećanje na ljude koji su dali svoje živote da bismo mi živeli u slobodnom i ovako lepom gradu. Slobodarski grad, kakav je Svilajnac, uspeo je da prebrodi mnoge nedaće i očuva prijateljstvo koje je od nemerljive važnosti za našu zemlju, baš kako to treba da rade narodi koji su zajedno ginuli za slobodu cele Evrope – dodao je Marinković.

Vojni ataše Vonderšer potom je obišao Prirodnjački centar Srbije.

Z. Gligorijević

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a