PRETNJE ZBOG ŠOLAKA: Udruženje novinara Srbije na meti napada zbog ocene o kršenju kodeksa u medijima "Junajted grupe"

R. Dr.

26. 10. 2020. u 20:58

UDRUŽENjE novinara Srbije (UNS) prijavilo je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal pretnje koje su mu na "Tviteru" upućene posle saopštenja kojim su novinare televizije N1 pozvali da se odupru pritisku vlasnika i kršenju novinarskog kodeksa.

ПРЕТЊЕ ЗБОГ ШОЛАКА: Удружење новинара Србије на мети напада због оцене о кршењу кодекса у медијима Јунајтед групе

Sedište N1 televizije

Ispod objave ovog saopštenja na "Tviteru" ostavljeno je više od 200 poruka, od kojih veći broj sadrži agresiju i uvrede, a dve i pretnje, o čemu je UNS obavestio Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Pretnje UNS-u kulminacija su višednevne polemike i razmene saopštenja između ovog udruženja i medija u vlasništvu "Junajted grupe". Povod javnog klinča, ali i bujice optužbi i uvreda na račun UNS, jeste stav novinarskog udruženja da su televizije N1 i Nova kao i portal "Nova.rs" prekršile novinarski kodeks izveštavajući o presudi švajcarskog suda po tužbi suvlasnika "Junajted grupe" Dragana Šolaka protiv Pinka, "Informera" i Studija B. Istovremeno, hajka protiv UNS dobila je i politički kontekst, budući da su N1 "u svoju zaštitu" uzeli Demokratska stranka i Zoran Lutovac, njegov savetnik Vojin Rakić, Zajedno za Srbiju...

UNS se našao na meti žestokih kritika posle objavljivanja informacija o postupku pred sudom u Cirihu, koji je, prema navodima medija koje su u vlasništvu "Junajted grupe", završen presudom u kojoj je navedeno da su Pink, Studio B i "Informer" objavili neistine o Šolaku. Kampanja protiv UNS posebno žestok zamah dobila je posle konstatacije Udruženja da "Junajted grupa" i sud u Cirihu kriju presudu, ali i da je u ovom slučaju vidljivo i kršenje profesionalnog kodeksa. Ukazali su da je informaciju o navodnoj presudi iz Ciriha N1 objavila kao svoju vest, iako nije imala uvid u presudu. Ova televizija naknadno je navela da je izvor vesti saopštenje "Junajted grupe", što su posle nekoliko dana i dodali u izvorni tekst.

Odgovor medija "Junajted grupe" bio je žestok - UNS je optužen da je "državno udruženje", "branilac režima" i da selektivno zastupa interese medija, posebno režimskih tabloida.

Predsednik UNS Vladimir Radomirović ističe da UNS i pored svih pokušaja nije uspeo da dođe do presude švajcarskog suda, ali i da su novinari N1 i ostalih Šolakovih medija stavljeni u funkciju vlasnika medija.

- Ovo je jedinstven slučaj da novinari napadaju UNS, koji ih poziva na poštovanje kodeksa i osnovnih principa profesije. Ne favorizujemo apsolutno nikoga. U poslednjih šest godina od svih novinara u Srbiji UNS je najviše branio novinare N1. U isto vreme na kršenje kodeksa novinara najviše puta upozoravao je Informer i njegovog glavnog urednika Dragana J. Vučićevića - kaže Radomirović.

U UNS postavljaju i pitanje zbog čega mediji čiji je suvlasnik Dragan Šolak ne objave presudu suda u Cirihu. Ako je sve iz saopštenja tačno, onda bi i u toj presudi trebalo da piše na koji način su Pink, "Informer" i Studio B lagali o Šolaku.

U medijima "Junajted grupe" odbacuju da postoji pritisak na njihove novinare i ističu da UNS vodi kampanju neistina čija su oni meta.

- Naši novinari nisu pod pritiskom. Pozivamo UNS da prestane sa kampanjom neistina protiv N1 i da konačno počne da se bavi zaštitom onih medijskih radnika u Srbiji koji zaista jesu pod velikim pritiscima i koji nesumnjivo dobijaju instrukcije ne samo vlasnika, nego i iz vrha vlasti - saopštila je prethodno televizija N1.

PRESUDA JOŠ ENIGMA

OKRUŽNI sud u Cirihu odbio je da dostavi presudu UNS-u, kako je obrazloženo, zbog zaštite podataka o ličnosti koji su sastavni deo sudske odluke. U "Junajted grupi" smatraju da su meta napada UNS, iako ova kompanija nije bila stranka u sporu nego Dragan Šolak kao građanin, pa stoga nemaju ni pravo ni obavezu da presudu bilo kome dostavlja na uvid. Ipak, nisu objasnili zašto su objavili presudu o privatnom sporu građanina Šolaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba