UNS PRIJAVIO PRETNJE TUŽILAŠTVU: Posle saopštenja na Tviteru krenuli napadi Junajted grupe

Novosti online

25. 10. 2020. u 17:00

UDRUŽENJE novinara Srbije (UNS) prijavilo je danas Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal pretnje koje su na Tviteru upućene nakon što su na toj društvenoj mreži objavili saopštenje u kojem su pozvali novinare N1, Nove i Nova.rs da se odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše profesionalni kodeks, navodi se u saopštenju UNS, koje prenosimo u celosti.

УНС ПРИЈАВИО ПРЕТЊЕ ТУЖИЛАШТВУ: После саопштења на Твитеру кренули напади Јунајтед групе

Foto: Arhiva VN

„Koja ste vi gamad, al će te visiti za ovo, jedan po jedan = SVI“, glasi jedna od pretnji upućena UNS-u na Tviteru.

UNS je pretnje tužilaštvu prijavio preko Stalne radne grupe za bezbednost novinara, u kojoj su uz predstavnike UNS-a i drugih novinarskih i medijskih udruženja visoki predstavnici policije i tužilaštva.

Ispod objave Udruženja pod nazivom „UNS poziva novinare N1, Nove i Nova.rs da se odupru pritisku vlasnika i prestanu da krše Kodeks novinara“ koju smo 23. oktobra postavili na Tviteru nalaze se više od dvesta agresivnih, vulgarnih i uvredljivih komentara.

Hajci protiv UNS-a na Tviteru su se pridružili urednici i novinara medija Junajted grupe, postičući svoje simpatizere da jezikom mržnje i agresivnosti komentarišu UNS-ovo saopštenje, u kojem ih pozivamo da se odupru pritisku vlasnika i da prestanu da svojim izveštavanjem drastično krše Kodeks novinara.

Pokušaj diskreditacije UNS-a na Tviteru usledio je nakon što smo saopštili da su N1, Nova i Nova.rs prekršili etička i profesionalna pravila izveštavajući o presudi ciriškog suda po tužbi Dragana Šolaka protiv Pinka, Informera i Studija B, kao i o informacijama koje je UNS objavio o tom sudskom postupku. Dragan Šolak je suvlasnik Junajted grupe u čijem su vlasništvu N1, Nova i Nova.rs.

Osim na Tviteru, redakciji UNS-a na imejl i u komentarima na sajtu stigao je niz jednako uvredljivih i vulgarnih komentara na to saopštenje, kao posledica neprimerene kampanje koju vode mediji Junajted grupe.

Kao član Stalne radne grupe za bezbednost novinara UNS će nastaviti da dostavlja pretnje tužilaštvu koje podstiču nasilje i predstavljaju pretnju po našu bezbednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)