KAKO JE VALJEVO IZBILO NA 2. MESTO PO BROJU OBOLELIH: Virus se širio na proslavi, zaraženo 25 osoba

Novosti online

23. 10. 2020. u 14:45

VALjEVO je izbilo na drugo mesto u Srbiji po broju zaraženih od korona virusa, a nagli porast obolelih, navodi Zavod za javno zdravlje Valjeva, u vezi je sa klasterom obolelih sa jedne privatne proslave u okolini Valjeva, gde je bilo oko 60 gostiju, duplo više od dozvoljenog broja.

КАКО ЈЕ ВАЉЕВО ИЗБИЛО НА 2. МЕСТО ПО БРОЈУ ОБОЛЕЛИХ: Вирус се ширио на прослави, заражено 25 особа

Foto: B.P.

Od njih 60, korona virus je potvrđen kod 25 učesnika, a pored toga korona se raširila i iz jednog manjeg klastera, trgovine u kojoj je otkriveno osam inficiranih, a potom su i četiri člana jedne porodice inficirana kontaktom sa dokazanim izvorom infekcije, rođakom iz Beograda koji im je bio u poseti, prenosi Blic.

To su, međutim, dokazani slučajevi kojima je Zavod ušao u trag, a nezvanične, ali pouzdane informacije govore da je u Valjevu ili kako ga Blic naziva "srpskom Vuhanu" i okolini tokom septembra i oktobra organizovano još najmanje desetak proslava, što u zatvorenom prostoru, što pod šatrama, sa više od 50 okupljenih na jednom mestu.
- Inspekcije su svakako trebale da reaguju, ali da li su to učinile, to ne znam. Naš posao je da pratimo i izolujemo kontakte. Ono što kao građanin vidim jeste da ima kršenja, kao i svuda u Srbiji - izjavila je direktorka Zavoda Marija Gavrilović.

Potvrdan odgovor da je bilo proslava sa više od 30 okupljenih, dao je gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Lazar Gojković, koji dodaje da je naložio svim inspekcijama da pojačaju kontrole svih ugostiteljskih objekata, kao i mogućih objekata i sala koje se koriste za proslave i okupljanja većeg broja ljudi.


(Telegraf)
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna