NIKAD VIŠE ZARAŽENIH, A BOLNICE SKORO PRAZNE: Tiodorović sve objasnio, evo zašto se to dešava

Novosti online

23. 10. 2020. u 14:39

SRBIJA je juče zabeležila rekordan broj novozaraženih od korona virusa, čak 512 za samo 24 sata (juče "samo" 416), mnogo više nego tokom prva dva talasa kovida-19. Međutim, taj mega-udar skoro da uopšte nije vidljiv u drugim parametrima epidemije u našoj zemlji.

НИКАД ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ, А БОЛНИЦЕ СКОРО ПРАЗНЕ: Тиодоровић све објаснио, ево зашто се то дешава

Foto: N. Skenderija

Naime, prema poslednjim podacima na bolničkom lečenju u ovom trenutku imamo 515 pacijenata, dok smo tokom prvog talasa u jednom trenutku dostigli broj od 3.900, a letos tokom drugog čak i rekordnih 4.858 koliko je zabeleženo 15. jula. Tog dana, međutim, u Srbiji je registrovan "samo" 351 novozaraženi, znatno manje nego juče.

Takođe, sada kada imamo rekordan broj novozaraženih, "samo" 24 pacijenata je na respiratorima, dok ih je od 7. jula do 10. avgusta uvek bilo iznad sto, a rekord je dostignut 22. jula - čak 205.

U Infektivnoj klinici i na Institutu "Torlak", međutim, za razliku od slika koje su viđane letos, uopšte nije primećen veći broj osoba. I to sve u Beogradu gde se beleži polovina svih zaraženih u Srbiji.

Dakle, po zvaničnim podacima Minsitarstva zdravlja i Instituta "Batut" u poslednjoj dekadi oktobra imamo rekordan broj novozaraženih, ali prilično mali broj onih koji su na bolničkom lečenju, a posebno u teškom stanju na respiratorima.

Dr Branislav Tiodorović / Foto Tannjug

Kako je objasnio epidemiolog dr Branislav Tiodorović, "kako god brojke izgledale, u pitanju su mladi ljudi od 20 do 40 godina, ali i do 60, koji ne zahtevaju bolničko lečenje, ali zahtevaju maksimalni oprez da se virus ne bi dalje širio".

- Tako počinje talas, sa tim mladim ljudima koji se ne osećaju loše, ili čak odu da se testiraju, pa tako saznaju da su zaraženi. Pa sigurno imamo više onh koji ne odu kod lekara, misle da će to proći na nogama, a ima i onih sa asimptomskom slikom. Mi u bolnicama još uvek nemamo veliki pritisak, što je dobro sa jedne strane jer imamo vremena da se pripremimo - objasnio je dr Tiodorović.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)