VREMENSKA ANOMALIJA IZNAD SRBIJE: Stručnjaci objasnili neobičnu prirodnu pojavu, evo zašto se temperatura "obrnula"

Novosti online

23. 10. 2020. u 12:21

ВРЕМЕНСКА АНОМАЛИЈА ИЗНАД СРБИЈЕ: Стручњаци објаснили необичну природну појаву, ево зашто се температура обрнула

Foto: K. Mihajlović/Depositphotos

ČESTO čujemo da se na selu lepše živi, da je zdravije, manje stresno, ali jutros smo videli i još jednu korist.

Dok su se stanovnici gradova širom Srbije ovog jutra smrzavali, živa u termometru na planinama već u jutarnjim satima popela se prilično visoko za ovo doba godine!

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), temperature izmerene u 9.00 sati najviše su bile na Crnom Vrhu i Kopaoniku. Živa u termometru je na Crnom Vrhu već tada pokazivala 17. podeok, dok je na Kopaoniku izmereno 12 stepeni. Poređenja radi, u isto vreme u Beogradu je izmereno 11 stepeni, u Novom Sadu 10, u Kraljevu 4 stepena, a u Kruševcu samo 3.

Kako stručnjaci objašnjavaju suočili smo se sa temperaturnom inverzijom, pojavom koja je suprotna od očekivane - da umesto da temperatura pada kako se penjemo naviše, ona zapravo raste.

Foto: Printscreen

 

Iako na prvi mah deluje da je krajnje nelogično da na visokim planinama temperatura bude viša nego u gradovima, naročito na Kopaoniku čiji se najviši vrh nalazi na preko 2.000 metara nadmorske visine, ovo jeste neobična pojava, ali ne i nepoznata.

Ovaj fenomen, kad je na planinama toplije nego u nizijama, zove se temperaturna inverzija. Dok u normalnim uslovima temperatura opada sa porastom nadmorske visine, kod ovog fenomena se, dakle, dešava suprotno.

Temperaturna inverzija se najčešće dešava tokom hladnih, stabilnih zimskih dana, kad se velika količina hladnog vazduha spusti u doline, dok su planinski predeli na suncu. U takvim uslovima, temperature raste u skladu sa nadmorskom visinom, pa tako nizije mogu biti u dubokom minusu, dok na planinima može biti i 10 stepeni više.

Kada je tlo u toku noći zbog hladnije od vazduha, atmosfera predaje toplotu podlozi, usled čega se hlade prvo slojevi vazduha neposredno uz podlogu, a zatim i viši slojevi. Samim time, ti slojevi bliži tlu postaju znatno hladniji u odnosu na malo više slojeve iznad, pa se taj topao vazduh iznad nađe "u sendviču", jer je i ispod i iznad njega hladan vazduh.

Meteorolozi su najavili da nas nakon sunčanog i toplog kraja radne nedelje, za vikend očekuje naoblačenje sa kišom uz manji pad temperature.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)