ŽENE VLADAJU U 20 OPŠTINA: U Srbiji lokalne vlasti još uvek nemaju sluha da pripadnicama lepšeg pola prepuste rukovođenje

J. Ž. SKENDERIJA

22. 10. 2020. u 05:00

FOTELjE samo 20 od 174 opštine u Srbiji u naredne četiri godine rezervisane su za dame!

ЖЕНЕ ВЛАДАЈУ У 20 ОПШТИНА: У Србији локалне власти још увек немају слуха да припадницама лепшег пола препусте руковођење

Foto arhiva

Kormilo u preostale 154 lokalne samouprave drže muškarci, a za pripadnice lepšeg pola rezervisali su mesta zamenika, načelnika opštinske uprave ili predsednika skupštine. Ako je suditi po prethodnom sazivu lokalnih vlasti, zabeležen je blagi porast broja dama na funkciji pošto ih je u prethodnom mandatu u celoj Srbiji bilo za osam manje.

Žitelje Alibunara, Bele Crkve i Vršca u narednom periodu vodiće pravnice, kao i jedna pravna tehničarka, predsednica čokanske opštine Stana Đember. Čini se da prvim damama u Apatinu, Kovinu, Užicu, Ćićevcu, Surdulici i Varvarinu neće biti teško da saslušaju svoje sugrađane s obzirom na to da su iz lekarske profesije.

Dr Jelena Raković Radivojević specijalista je anestezije i direktorka užičke bolnice i postala je prva gradonačelnica Užica u istoriji tog grada. Dubravka Korać na čelu je Apatina i jedna je od najmlađih predsednica opštine u Srbiji. Po zanimanju je psiholog, a u njenoj biografiji je zabeleženo i da je bivši državni reprezentativac u sportskom ribolovu, a uz to i sertifikovani sportski trener. Interesantno je da je Sanja Petrović iz Kovina defektolog, dok je za predsednicu opštine Surdulica reizabrana doktor specijalista neurologije Aleksandra Popović. Ona je birana za narodnog poslanika u Skupštini Srbije u dva mandata. Na dužnosti narodnog tribuna bila je od 2014. do 2016. i od 2019. do 2020. godine.

Vlast u opštini Brus posle 20 godina vladavine Milutina Jeličića Jutke poverena je jednoj ženi, doktoru ekonomije Valentini Milosavljević. Ako je suditi po struci, opštinska kasa je osim u Brusu sigurna još u Babušnici i Beočinu. Beočin će prvi put u svojoj istoriji imati ženu na funkciji predsednika opštine, s obzirom na to da je na tu poziciju izabrana Mirjana Malešević Milkić iz SPS, dok će Bački Petrovac voditi Jasna Šproh, samostalni preduzetnik, a Bajinu Baštu Vesna Đurić, diplomirana menadžerka u zdravstvu i glavna sestra tamošnjeg doma zdravlja.

Na pitanje da li je kasa Babušnice sigurnija u rukama jednog ekonomiste, Ivana Stojičić, prva dama opštine, odgovara: "Trebalo bi da je tako". Navikla je, kaže da radi, pošto dolazi iz privrede, tačnije dve decenije radila je u privatnoj porodičnoj firmi, ali ne kao tatina ćerka.

U ovoj opštini dame su izgleda u potpunosti preuzele primat. Ivana ima zamenicu, a u opštinskom veću sede još četiri pripadnice lepšeg pola i svega tri muškarca.

- Odlično su nas prihvatili, što su pokazali i izbori u kojima smo odneli apsolutnu pobedu - kaže Stojičićeva.

Kada je sela u fotelju predsednice opštine, kaže da joj finansije nisu bile prioritet, pošto je u porodičnoj firmi svog oca imala mnogo bolju platu.

Ne samo da Babušnicom vladaju dame, već su i mlade i obrazovane dame. Ivana je sa 40 godina najstariji član novog tima!

Foto arhiva

U čak pet od šest lokalnih samouprava upravljanje je povereno pripadnicama lepšeg pola, pa se može reći da žene dominiraju u Rasinskom okrugu, a ovaj deo Srbije napravio je veliki korak u rodnoj ravnopravnosti. Dirigentska palica u Kruševcu ostala je kao i u prethodnom mandatu u rukama Jasmine Palurović, diplomiranog tehnologa. Na čelu Trstenika je doskorašnja poslanica u Skupštini Srbije, mlada hemičarka Milena Turk, a isto je u Varvarinu i Brusu. Ćićevac vodi kardiolog Mirjana Krkić, prvi lekar u

Mirjana Krkić, Foto arhiva

Rasinskom okrugu u programu obuke za rad u angio-sali, a pritom volonter Crvenog krsta.

- Iako postoje stereotipi o uključivanju žena u političke tokove, ohrabrujuća je činjenica da su u pet od šest opština Rasinskog okruga na poziciji predsednika žene. One rešavanju problema pristupaju na drugačiji način od muškaraca, kao neko ko uviđa značaj obrazovanja, za poboljšanje položaja žena i njihovo ekonomsko osnaživanje. Sa Savetom za rodnu ravnopravnost koji je u našoj opštini formiran, potrudiću se da pripadnice lepšeg pola budu zastupljene u svim sferama društva - kaže Krkićeva.

BIĆEMO BOLjI KAO DRUŠTVO

RADUJE me podatak da nakon formiranja lokalnih organa vlasti Srbija ima više žena na poziciji predsednika opštine ili gradonačelnika nego ranije - kaže za "Novosti" Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave. - Jedno je sigurno, kao društvo bićemo bolji ako se dame više uključe u javne poslove. Po prirodi, one imaju i potrebnu dozu empatije, dovoljno upornosti i temeljnosti i zato verujem da će i javne politike biti kvalitetnije i implementacija sigurnija.

Naredne četiri godine Trgovištem će upravljati Miljana Stojanović Zlatković, po profesiji učiteljica. Ona je u prošlom mandatu bila na funkciji pomoćnika predsednika opštine, a zanimljivo je da je ova mala opština na krajnjem jugu Srbije prvi put u istoriji dobila damu na kormilu varoši. Dosadašnji dugogodišnji predsednik opštine Nenad Krstić, po mnogima ključni čovek Trgovišta, sada je narodni poslanik, što je funkcija nespojiva sa nekom drugom u izvršnoj vlasti.

Na čelu Niša je novinarka Dragana Sotirovski, dok Sremsku Mitrovicu vodi Svetlana Milovanović, profesorka srpskog jezika i književnosti, koja je karijeru dugi niz godina gradila u prosveti, a sada je jedina dama na čelu ove opštine od ostalih sedam u regionu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VAŽNO OBAVEŠTENJE MUPA ZA SVE GRAĐANE: Pred nama su praznaici, evo šta obavezno treba da uradite pre polaska na put (VIDEO)