BRNABIĆ PUTEM VIDEO LINKA NA FORUMU U ŠANGAJU: Zemlje različite ekonomske veličine mogu savršeno da sarađuju

J.Ž.S.

22. 10. 2020. u 14:27

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić učestvovala je danas, putem video linka, na Puđijang Inovacionom Forumu koji se održava u Šangaju, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Kine i Vlade grada Šangaja.

БРНАБИЋ ПУТЕМ ВИДЕО ЛИНКА НА ФОРУМУ У ШАНГАЈУ: Земље различите економске величине могу савршено да сарађују

Foto: Tanjug

Ovaj Forum predstavlja jedan od najznačajnijih skupova globalnih dostignuća u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, a na ceremoniji svečanog otvaranja, video porukama su se obratili predsednica Vlade Ana Brnabić i premijer Republike Kine Li Kećiang.

Učešće naše zemlje na ovom Forumu, predstavlja jedinstvenu priliku da partnerima iz Kine, kao i celog sveta, predstavimo Srbiju kao jednu od najperspektivnijih investicionih destinacija u ovom delu Evrope, gde pored izvanrednih uslova za razvoj industrije, postoji veliki potencijal za poslovnu saradnju u oblastima inovacija, istraživanja i slično.

Premijerka Brnabić je u svom izlaganju posebno istakla odnos Srbije i NR Kine, u naučno-tehnološkim inovacijama koji oslikava jednakost i uzajamnu korist, sa naglaskom da je Kina naš sveobuhvatni strateški partner i da naša zemlja želi posebno da razvije još širu saradnju u oblastima o kojima se govori na forumu, kako bi iskoristila buduće šanse digitalizacije, unapredila povezanost i usavršila svoju digitalnu transformaciju.

- Naučno-tehnološka i inovaciona razmena između Srbije i Kine pokazuje kako zemlje različite veličine i ekonomske snage mogu savršeno sarađivati na uzajamno koristan način, istovremeno podržavajući globalnu digitalnu integraciju i podstičući prekograničnu saradnju. Naša saradnja se ovde ne završava. Postoje mnoga nova i neistražena područja za dalje unapređenje naših naučnih i tehnoloških veza i sigurna sam da Puđijang Inovacioni Forum stvoriti brojne takve mogućnosti, kao i podstaći brojne poslovne i ljudske kontakte- rekla je premijerka.

Li Kećiang, kineski premijer je u svom obraćanju istakao da su naučne i tehnološke inovacije neiscrpna pokretačka snaga za dalji razvoj i napredak društva. Takođe, dodao je da oni posvećuju ogroman značaj ovim inovacijama, kao i da da su razvojne strategije vlade vođene inovacijama, sa velikim akcentom na promovisanju masovnog preduzetništva, inovacija, održivog ekonomskog razvoja zarad kontinuiranog poboljšanja života građana.

- Kina je postigla veliki napredak u razvoju nauke i tehnologije. Uvek smo održavali otvoren stav i posvećenost promovisanju međunarodne naučne i tehnološke saradnje radi postizanja uzajamne koristi i dobitnih rezultata u naučnim i tehnološkim inovacijama - izjavio je kineski premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna