KORONU SPUTAVA POLICIJSKI ČAS? Epidemiolozi upozoravaju da nas rast broja obolelih u regionu i Evropi nikako ne može zaobići

V. C. S.

19. 10. 2020. u 05:00

SRBIJA ne može očekivati da se u celoj Evropi povećava broj zaraženih, a da nas to zaobiđe. Situacija je nesigurna i nepovoljna, a Beograd je u najozbiljnijem problemu!

КОРОНУ СПУТАВА ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС? Епидемиолози упозоравају да нас раст броја оболелих у региону и Европи никако не може заобићи

Foto N. Skenderija

Upozorio je ovo juče epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, dodajući "da je jasno kako se širenje virusa može preduprediti samo sprečavanjem kontakata".

- Da li će to biti policijski čas ili vanredno stanje, mora se sprečiti širenje - kazao je Kon. - Nošenje maske nije mera, nego zasad najbolji način da se smanji jačanje virusa i zaražavanje većeg broja ljudi.

STRUKA Dr Predrag Kon, Foto Tanjug

Rekao je i da se, zasad, škole neće zatvarati, kao ni da zdravstveni sistem nije pred pucanjem. Takođe je primetio da se u svetu sve manje govori o vakcini protiv virusa korona, što indirektno pokazuje da je ne treba još zadugo očekivati. A i kada je bude, kako je naveo, neće biti masovne vakcinacije, jer će vakcine biti u manjim količinama.

Foto D. Milovanović

Brojevi

KROZ "Arenu" u Beogradu je u prethodnom periodu prošlo 434 pacijenata, od čega je 386 izlečeno, a 58 je poslato u druge zdravstvene ustanove. U pitanju su mahom pacijenti do 50 godina, radno sposobni.

U poslednja 24 sata registrovano je 214 novozaraženih od 3.325 testiranih, dok su dva pacijenta preminula, pa se tako broj žrtava virusa kovid 19 povećao na 776. U bolnicama je 390 obolelih, od čega 24 na respiratoru. Do sada je u Srbiji virus korona zabeležen kod ukupno 36.160 ljudi.

Zbog rasta broja obolelih, beogradska "Arena" je od danas spremna za prijem kovid-pacijenata. Njeni kapaciteti su prošireni sa novih 150 kreveta, pa je ukupan broj ležajeva 510. U jednoj smeni, a kako je najavljeno, biće ih tri, radiće 30 lekara i 30 medicinskih sestara iz 15 zdravstvenih ustanova.

Foto N. Skenderija

Zbog proslave - više zaraženih

NAGLI skok broja obolelih registrovan je u Valjevu, gde je juče bilo 18 novozaraženih. Ovaj porast broja obolelih u drugoj nedelji oktobra dovodi se u vezu s privatnom proslavom kojoj je prisustvovalo oko 60 ljudi, početkom meseca.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo korone potvrđeno je kod osam korisnika i 10 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.

BRIGA Lekari danonoćno brinu o pacijentima, Foto D. Milovanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...