ĐORĐEVIĆ O SIROMAŠTVU: Uvođenje socijalne karte smanjiće broj ugroženih

Tanjug

17. 10. 2020. u 15:31

ЂОРЂЕВИЋ О СИРОМАШТВУ: Увођење социјалне карте смањиће број угрожених

Tanjug

MINISTARSTVO za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izradilo je Nacrt zakona o socijalnoj karti i očekuje se da taj propis, na koji se čekalo 30 godina, bude na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta, kaže ministar Zoran Đorđević.

On je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, rekao da je uvođenje socijalne karte jedan od načina na koji će se najbolje omogućiti da pomoć države dobijaju oni kojima je zaista najpotrebnija i čime će se smanjiti siromaštvo u Srbiji.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Đorđević je naveo da će uvođenjem sistema socijalna karta svi podaci građana biti na jednom mestu.

"Obezbediće se pravičnija raspodela pomoći kao i transparentnije i efikasnije ostvarenje svih prava koja građanima zakonski pripadaju", kaže Đorđević.

Ministar je napomenuo da je cilj Vlade Srbije da se iskoreni zloupotreba pomoći i da se građanima obezbede osnovni uslovi za dostojanstven život.

Đorđević je rekao je da Vlada Srbije, svojim aktivnostima, vrednim radom i zalaganjem, omogućavanjem jednakih prava za sve, pružanjem pomoći onima kojima je potrebna, građanima obezbeđuje kvalitetnije uslove života jer niko, napominje, ne treba i ne zaslužuje da živi na rubu egzistencije.

Kako je saopšteno, mplementacija sistema socijalnih karata sastoji iz dva segmenta, izrade pravne regulative, koja podrazumeva zakon o socijalnoj karti i podzakonske propise, i izrade informacionog sistema, odnosno registra socijalna karta.

Do sada je, kako je saopšteno, realizovana prva faza uspostavljanja registra socijalna karta, odnosno nabavka softversko-hardverske infrastrukture potrebne za njegov rad, izrađeno je softversko rešenje, odnosno aplikacija i objedinjavanje podataka iz internih podsistema ministarstva.

Tako je, dodaje se, sistem postao funkcionalan u jednom delu od sredine 2019. godine.

Za realizaciju druge faze izrade registra socijalna karta, odnosno za punu primenu sistema, uslov je da se izvrši povezivanje softverskog rešenja sa više eksternih registara u Srbiji radi upotpunjavanja i ažuriranja objedinjenih podataka iz prve faze, za šta je potreban zakonski osnov, odnosno zakon o socijalnoj karti.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva.

Cilj obeležavanja je promovisanje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva i bede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)