HAJKA NA SRPSKOG SVEŠTENIKA ZBOG POMENA: Burne reakcije Albanaca nakon što je sa Košara uklonjen barjak sa crnim dvoglavim orlom

J. ĆOSIN

17. 10. 2020. u 08:23

DAN nakon što je u "Novostima" objavljen tekst da je mladi srpski sveštenik iz Beograda služio pomen poginulim srpskim herojima na Košarama, a potom skinuo albansku zastavu sa karaule smatrajući da njoj na tom svetom delu srpske zemlje nije mesto, usledile su burne reakcije Albanaca širom Kosova i Metohije.

ХАЈКА НА СРПСКОГ СВЕШТЕНИКА ЗБОГ ПОМЕНА: Бурне реакције Албанаца након што је са Кошара уклоњен барјак са црним двоглавим орлом

Foto: Novosti

Društvene mreže su se "zapalile", a svi prištinski mediji odmah su preneli vest o uklanjanju zastave, ali ne i o molitvi za stradale junake.

Kako je moglo da se vidi na internet stranicama medija u Prištini ali i na društvenim mrežama, nepotpuna vest o svešteniku izazvala je reakcije građana, preko veterana tzv. OVK do kosovske policije. U medijima poput "Kohe ditore", "Gazete" i "Zeri", okarakterisana je kao skandal, a na brojnim drugim portalima kao sramota, bruka...

Veterani terorističke OVK su već istog dana otišli na karaulu Košare i tamo ponovo okačili, ne jednu, već dve albanske zastave. Zastave je ponovo postavio Demo Maljoku i snimak objavio na svom "Fejsbuk" profilu na kom veliča terorističku OVK, Adema Jašarija i Agima Ramadanija.

Prethodno, borci tzv. OVK su u izjavama okrivili kosovske institucije da ne vode računa o spomenicima. Faton Kljinaku, vršilac dužnosti predsednika Organizacije ratnih veterana tzv. OVK, rekao je da su obavešteni preko medija o "ovom skandalu".

POLICIJSKI UVIĐAJ

POSLE izveštavanja medija o skidanju albanske zastave sa Košara, kosovska policija je izašla na lice mesta. Kako su preneli mediji u Prištini, Nisret Džurkaj, portparol kosovske policije za region Đakovice, istakao je da je zastava bila tamo. Zastava koju su zatekli tamo, po svemu sudeći je ona koju su ekspresno okačili veterani terorističke OVK ili Albanci iz okolnih sela.

- Videli smo vest u medijima. Loše je što kosovske institucije ne vode računa o grobljima, nadgrobnim spomenicima i spomenicima, o čemu moraju da se brinu i opštinske i centralne institucije. O svakom spomeniku treba brinuti - rekao je Kljinaku.

On je, takođe, okrivio pravosudne institucije u Prištini jer nisu uspeli da uhapse osobu koja se vidi kako uklanja albansku zastavu na Košarama.

- U ovom slučaju, da imamo pravosudne organe, trebalo je da bude odmah uhapšen. Ovim činom je uvredio sve vrednosti albanske nacije - dodao je Kljinaku.

Iako sveštenik albansku zastavu nije palio, niti cepao, već ju je samo skinuo sa osmatračnice na karauli, u četvrtak se oglasio i Nisret Džurkaj, portparol kosovske policije za region Đakovice. On je, kako prenose prištinski mediji, izjavio da će protiv srpskog sveštenika biti pokrenut postupak zbog krivičnog dela "podsticanje mržnje".

- Policijska patrola izašla je na mesto događaja i zastava je bila tamo. Očekuje se da će istražitelji doći na lice mesta i u dogovoru sa tužiocem pokrenuti postupak protiv sveštenika zbog krivičnog dela "podsticanje mržnje" - rekao je Džurkaj.

Sveštenik iz okoline Beograda je, na Miholjske zadušnice 10. oktobra, uspeo da, uz velike muke, posle više od sedam sati pešačenja, u pratnji dvojice drugara, od kojih jedan takođe služi Bogu, stigne na karaulu Košare.

Nakon služenja pomena svim junacima sa Košara sveštenik se popeo na sprat zgrade gde je ugledao albansku zastavu:

- Pošto sam bio na spratu, gledao sam pravo na zastavu, albansku, koja se sa karaule vijori od 1999. godine, posle povlačenja naše vojske. Neke emocije su me preplavile, prišao sam i skinuo je. Naš cilj odlaska na karaulu bio je da održimo pomen junacima sa Košara čija dela nikada ne smemo da zaboravimo. Ako je to greh, neka mi se sudi - rekao je tada ovaj sveštenik za naš list.

JANjIĆ: NIJE IZ NAŠE EPARHIJE

POVODOM odlaska mladog sveštenika na karaulu Košare, oglasio se i arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani. On je rekao da Eparhija raško-prizrenska nema nikakve veze sa tim.

- Navodno svešteno lice koje je prema video-klipu objavljenom na društvenim mrežama išlo na Košare ovih dana, nema nikakve veze sa Eparhijom raško-prizrenskom - napisao je Janjić na "Fejsbuku". - Naša Eparhija se ograđuje od svake aktivnosti koja na bilo koji način ugrožava odnose među etničkim i verskim zajednicama. Za sve naše postradale redovno se molimo u hramovima, a posebno za mladost koja je izginula u vihoru rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu