NAJVEĆI ONLAJN KONGRES U SRBIJI POSVEĆEN DIJABETESU: Oko 750.000 dijabetičara, uz rizik da im strada srce, najviše ugroženo kovidom

B.RADIVOJEVIĆ

15. 10. 2020. u 12:16

SAVREMEN način lečenja, sprečavanje komplikacija, novi protokoli lečenja, razlike između teorije i prakse u lečenju u fokusu su najvećeg online kongresa u Srbiji o dijabetesu, koji se održava 14. i 15. oktobra.

НАЈВЕЋИ ОНЛАЈН КОНГРЕС У СРБИЈИ ПОСВЕЋЕН ДИЈАБЕТЕСУ: Око 750.000 дијабетичара, уз ризик да им страда срце, највише угрожено ковидом

Foto: Depositphotos

Kongres organizuje Akademski medicinski edukativni centar uz stručnu podršku Udruženja za dijabetes Srbije. Na kongresu učestvuje više od 300 učesnika-endokrinolozi, kardiolozi, nefrolozi, internisti, doktori opšte medicine...

U Srbiji od dijabetesa boluje oko 750.000 ljudi, skoro svaki deseti stanovnik naše zemlje. Ovi pacijenti su u višestrukom riziku od razvoja kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja, što dodatno pogoršava njihovu prognozu i očekivanu dužinu života. Uz to, epidemija koronavirusa uzrokovala je ograničen pristup lekarima i redovnim kontrolama, iako se radi o bolesnicima koji su u najvećem riziku od kovid -19 infekcije.

- Ovaj kongres pokušava da prevaziđe tu barijeru informacijama koju je doneo kovid -19 i da omogući da o svim novinama u lečenju dijabetesa saznaju lekari, a kasnije i šira javnost. Kada imate pacijenta sa novodijagnostikovanim dijabetesom tipa 2, prvo što treba da se ustanovi je da li ima kardiovaskularnu ili bubrežnu bolest i da se prema tome odredi terapija-objašnjava prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog, predsednik Udruženja za dijabetes Srbije i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Profesor Lalić kaže da se u poslednjih pet godina dogodila prava eksplozija kada su u pitaju novi medikamenti u lečenju dijabetesa. Poseban značaj ima grupa lekova koja se prvenstveno koristi kod dijabetesa, ali se ustanovilo da imaju i druga svojstva i da mogu poslužiti u dizajniranju terapije i kada su u pitanju neke druge bolesti. U najvećem fokusu su lekovi koji štite srce i krvne sudove, kao i bubrege. To su SGLT2 inhibitori,preparati koji deluju na nivou zaustavljanja procesa ateroskleroze, a istovremeno utiču na stimulaciju lučenja insulina i redukciju gojaznosti.

Da je u lečenju pacijenata sa dijabetesom neophodno uključiti tim raznih specijalnosti kako bi se pacijent sagledao i lečio u celini, sa svim mogućim koomorbiditetima smatra i prof. dr Svetlana Apostolović, kardiolog u Kliničkom centru Niš:

KAKO SAČUVATI BUBREGE

Ako se dijabetes ne leči, upozorava profesor Naumović, kasnije dolazi do oštećenja svih ostalih struktura bubrega, do kompletnog propadanja funkcije i neophodnosti da se započne lečenje dijalizom ili transplantacijom:

- Moderna terapija koja je napravljena da smanji šećer u krvi, vremenom je pokazala fantastične rezultate i kada je u pitanju funkcija bubrega. Naime, ovi lekovi su pokazali da imaju efekte i kod bolesnika koji imaju normalnu funkciju bubrega, odnosno da značajno odlažu nastanak simptoma i znakove hronične bolesti burbega. S druge strane, kod bolesnika koji već imaju bubrežno oštećenje ovi lekovi značajno usporavaju progresiju hronične bolesti bubrega. Uz ovakvu terapiju značajno se odlaže početak dijalize. To predstavlja ne samo veliku korist za bolesnike već i državu, jer odlaganje dijalize predstavlja ogromnu uštedu za zdravstveni sistem svake zemlje.

- Dijabetes je podmukla bolest, ne boli i dugo ne daje simptome. Sa postavljanjem dijagnoze dijabetesa, možemo konstatovati već poodmakle promene na mnogim organima. Najčešće su zahvaćeni arterijski krvni sudovi i bubreg. Nema osobe koja pored dijabetesa nema i još neki faktor rizika za razvoj ateroskleroze, povišen krvni pritisak (6 od 10 pacijenata), gojaznost (9 od 10), a gotovo svi imaju povišen nivo masnoća u krvi.

Dokazi iz velikih studija sa bolesnicima koji boluju od dijabetesa tipa 2, ujedinili su endokrinološke i kardiološke smernice za lečenje dijabetesa. Doktorka kaže da je potrebno da što ranije uključimo dokazane protektivne hipoglikemijske lekove, koji smanjuju rizik za nastanak infarkta miokarda, moždanog udara i razvoja srčane slabosti.

-Postoje lekovi za lečenje dijabetesa, čija aktivna supstanca pored efikasne kontrole nivoa šećera u krvi, štiti srce, mozak i bubrege pacijenata- kaže dr Apostolović.-Oni deluju potpuno nezavisno od insulina te je rizik za hipoglikemiju minimalan, a samim tim se smanjuje kardiovaskularni rizik koji nosi hipoglikemija. Dokazano je da ovi lekovi snižavaju nivo hipertenzije, smanjuju telesnu težinu na račun gubitka i viscelarnih masti, dodatno smanjuju rizik za nastanak srčane i bubrežne slabosti, redukujući na ovaj način i stopu umiranja zbog kardiovaskularnih komplikacija za 25 odsto.

Profesor dr Radomir Naumović, nefrolog u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, ukazuje da je karakteristično, ne samo za našu zemlju, već i za čitav svet da je poslednje dve decenije dijabetesna nefropatija vodeći uzrok hronične bolesti bubrega, a samim tim i vodeći uzrok nastanka petog stadijuma hronične bolesti bubrega kada se bolesnici moraju lečiti dijalizom ili transplantacijom.

-Oko 30 odsto pacijenata u našoj zemlji je na dijalizi zbog posledica dijabetesa- objašnjava profesor Naumović.-Povišena koncentracija šećera u krvi pomoću nekoliko mehanizama dovodi do oštećenja bubrega, prvenstveno krvnih sudova bubrega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)