USKORO OBAVEZNO NOŠENJE MASKI I NA OTVORENOM! Imunolog Janković: Ne treba da čekamo da skoči broj zaraženih pa da sprovodimo RIGOROZNE MERE

Tanjug

15. 10. 2020. u 12:03

УСКОРО ОБАВЕЗНО НОШЕЊЕ МАСКИ И НА ОТВОРЕНОМ! Имунолог Јанковић: Не треба да чекамо да скочи број заражених па да спроводимо РИГОРОЗНЕ МЕРЕ

Foto: Printscreen/Pink

NOŠENJE zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata, kaže imunolog Srđa Janković.

On je rekao da u zatvorenom prostoru uopšte nema diskusije da je maska neophodna i poručio da su fizička distanca i maske okosnica prevencije zaražavanja i obolevanja, i prevencije umiranja od bolesti kovid-19.

Upitan o tumačenjima istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti da je nošenje maski nepotrebno, Janković kaže da to tumačenje nije baš sasvim tačno.

-Kada pogledamo šta piše zaista u materijalama Centra nigde ne stoji da ne treba nositi maske. Naravno, kompleksna je analiza kada i koliko maske štite - rekao je Janković, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa.

Naglasio je da je važno da svi nosimo maske jer je, kaže, i delimična zaštita koju pružaju mnogo bolja nego nikakva zaštita.

Studije u više zemalja su, navodi, pokazale da da se verovatnoća zaražavanja obara na svega nekoliko procenata tamo gde svi nose maske.

-Ne treba da čekamo da skoči broj zaraženih pa da sprovodimo rigorozne mere - rekao je Janković.

Na pitanje da li Krizni štab razmišlja o novim merama u slučaju povećanja broja zaraženih i prebacivanje na onlajn nastavu za učenike, Janković kaže da se mere koje su sada na snazi mogu sprovesti rigoroznije nego do sada i tako neće biti neophodne neke nove mere.

-Ako ta bitka ne bude dobijena, pitanje je koje će sve mere biti neophodne - rekao je Janković i naveo da Krizni štab prati situaciju.

Kada je reč o školama, Janković je naveo da trenutni sistem dovoljno fleksibalan da prati situaciju i da se reaguje optimalno na lokalnom niovu, tako da ćemo možda uspeti da izdržimo do kraja ovog talasa.

Naveo je da, ako dođe do značajnijeg prenošenja unutar škole, možda će morati da se donese odluka o onlajn nastavi, ali da to nije neminovnost.

-Cilj nam je da deca što duže mogu da idu u školu, jer je to važno i za psihosocijalni razvoj - kaže Janković.

Napomenuo je da je situacija u vezi sa koronavirusom u Srbiji još uvek povoljnija od zemalja u okruženju i većine zemalja u Evropi, ali da to ne znači da možemo da se opuštamo i da će tako da ostane ako ne budemo rigornoznim merama sprečili da se situacija pogoršava.

Kaže da postoji konsenzus među stručnjacima da nije svrsishodno ubrzavati na bilo koji način stvaranje kolektivnog imuniteta jer to, navodi, odmah znači da se mirimo s tim da ne štitimo ljudske živote.

Naveo je da ćemo, ako svi budemo držali distancu i nosili maske, ne samo smanjiti broj obolelih od kovida nego zaustaviti i sezonski grip, pogotovo što imamo i vakcinu protiv tog gripa.

Dodao je da sezonskog gripa još nema i da se od novembra očekuje da se registruju prvi slučajevi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Dopuna Nepreciznog Izrazavanja Dr Srdje

15.10.2020. 12:33

Каже да не пише да маске не треба носити. Заборавио је да каже да у поменутом извештају не пише ни да маске треба носити. Каже, затим, како је боља делимична, него никаква заштита. Дакле, ако неко носи маску, он може да се зарази, тек да неко не мисли да је сасвим заштићен маском.

Novi Zeland Kao Primer

15.10.2020. 12:36

Нови Зеланд је добар пример за угледање. Спроводи политику карантина, на граници, а и у земљи кад је потребно, и тамо нема короне. На Новом Зеланду маске нису обавезне. Европске државе нису за пример - спроводе политику маскирања, тако да корона галопира у таласимам као и код нас.

Nenad

15.10.2020. 12:54

"Kompleksna je analiza kada i koliko maske stite"!? Sta to znaci, mozda i ne stite? I zasto ucutase strucnjaci u vezi rukavica!? Zasto niko u svetu nije uradio analize u vezi maski? Sve se svodi na " strucnjaci predpostavljaju". Moze da bude al ne mora da znaci, rekao bi narod.