MINISTAR VULIN: 63. padobranska, uvek brigada nikad bataljon

Tanjug

14. 10. 2020. u 17:15

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generaštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas obeležavanju Dana 63. padobranske brigade, Dana vojnih padobranaca i krsne slava 63. padobranske brigade, na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu.

МИНИСТАР ВУЛИН: 63. падобранска, увек бригада никад батаљон

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Vulin je u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića čestitao Dan jedinice i krsnu slavu 63. padobranskoj brigadi.

Veterani 63. padobranske brigade uručili su ministru Vulinu počasnu Plaketu u znak zahvalnosti za sve što je učinio za 63. padobransku i njene pripadnike.

Povodom Dana 63. padobranske brigade Vulin, Mojsilović i komandant 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Zonić položili su venac na Zid sećanja palim pripadnicima 63. padobranske brigade, a venac je položila i delegacija veterana te jedinice.

Vulin je istakao da je 63. padobranska brigada naredbom vrhovnog komandanta Vojske Srbija Aleksandra Vučića vraćena tamo gde joj je oduvek bilo mesto.

- Nikada ovo nije bio bataljon, ovo je uvek bila brigada i uvek je morala biti brigada. Oni nisu samo opremljeni najsavremenijim sredstvima. Proteklih nekoliko godina obezbeđeno im je da koriste najsavremenije padobrane, i da imaju najbolju opremu i letelice - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ta jedinica dokaz je da se Vojska Srbije nepovratno promenila i "da se vratila sebi".

- To više nikada neće biti vojska kojoj će neko sa strane moći da naredi šta da radi, šta da slavi, šta da zaboravi, a čega da se seća. Pripadnici 63. padobranske brigade su oni junaci sa Košara, oni junaci iz brojnih ratova, oni junaci koji su bili tamo gde god je bilo teško i kad god je bilo potrebno zaštiti srpski narod - ukazao je Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Dodao je da je na ovaj dan i poginulima odata počast, ali da je država zagledana u budućnost i ponosna što je ta brigada ponovo među najboljima i što služi na ponos našoj vojsci i narodu.

Kako je istakao, nikada se više Vojska Srbije "neće stideti ni Lazarevića ni Pavkovića ni svih onih koji su ovu zemlju branili".

- Nikada se ova vojska više neće stideti onih koji su dali život za slobodu ovog naroda i ova će vojska uvek zaštititi svoj narod i sve Srbe, bez obzira gde oni žive - naveo je Vulin.

Istako je da je predsednik Vučić učinio sve što je jedna država mogla da uradi da bi ta jedinica i ta vojska bili ono što treba da budu, da bi bili opremljeni, naoružani i sigurni.

- Pripadnici 63. padobranske brigade svakog dana vraćaju to poverenje i dokazuju da njihova volja i upornost i njihova čast može da služi na ponos svakom građaninu Srbije i svakom Srbinu bez obzira gde živi - rekao je Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Zamenik komandanta 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Bulatović izjavio je da posle 13 godina, zahvaljujući vojnom i državnom rukovodstvu, ponovo je vraćena 63. padobranska brigada i pred pripadnike je postavljen cilj - da nastave "svetle tradicije herojske 63. padobranske brigade".

- Zadatak jeste težak, ali nas se pokolenja neće stideti. U proteklom periodu padobranci izvršavaju sve postavljene zadatke. Pokazali smo da znamo, možemo i smemo kada je bila borba protiv pandemije, pokazali smo da možemo i hoćemo na vežbi "Sadejstvo 2020" i takve zadatke ćemo i ubuduće izvršavati - poručio je Bulatović.

Veteran 63. padobranske brigade pukovnik u penziji Slavoljub Anđelković, nekadašnji komandant i načelnik štaba 63. padobranske brigade, istakao je da je veoma ponosan, kao i svi veterani, što se danas proslavlja Dan 63. padobranske brigade, kao što je to proslavljano do pre 13 godina.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

On je izrazio žaljenje što zbog pandemije virusa korona, veterani iz zemlje i inostranstva nisu u prilici da prisustvuju obeležavanju dana jedinice.

- Mi kao predstavnici Udruženja veterana došli smo da odamo počast pre svega poginulim pripadnicima naše jedinice, koji su život dali za otadžbinu, ali i da pokažemo poštovanje sadašnjoj jedinici da nastavi putem kojim je išla legendarna, herojska 63. padobranska brigada - naglasio je Anđelković.

Na niškom vojnom aerodromu, u okviru svečanosti izveden je i demo skok padobranaca 63. padobranske brigade, a ministar Vulin i general Mojsilović obišli su i Spomen-sobu jedinice.

Na današnjoj svečanosti, pukovnik Zonić uručio je plaketu 63. padobranske brigade ratnom komandantu te jedinice general-majoru Iliji Todorovu, povodom njegovog odlaska u penziju, ističući da je pod komandom generala Todorova u ratu, 63. padobranska brigada dobila Orden narodnog heroja, a u miru 2001. godine - proglašena za najbolju jedinicu tadašnje vojske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)