EPIDEMIOLOG PREDRAG KON: Evo koliko je građana Srbije preležalo koronu

Beta

14. 10. 2020. u 07:39

EPIDEMIOLOG Predrag Kon izjavio je da je deo građana već preležao koronu tako da "određeni imunitet već postoji", da Krizni štab za borbu protiv ove bolesti, čiji je član, procenjuje da to iznosi "između 15 i 20 odsto", ali i da bi to bi "trebalo izmeriti".

ЕПИДЕМИОЛОГ ПРЕДРАГ КОН: Ево колико је грађана Србије прележало корону

Foto: Printscreen

Zahvaljujući tome situacija je povoljnija nego onda kada je sve počelo. Imamo sada i mnogo više svesti među ljudima, pa se prenošenje virusa usporava, ali je to, ipak, nedovoljno da se zaustavi porast obolelih. Problem je što imamo dosta kršenja mera", rekao je Kon u intervjuu za današnju Politiku.

On je rekao i da će se porast broja obolelih u Beogradu videti tokom ove nedelje i da misli da će ukupan broj zaraženih u celoj Srbiji biti oko 200 inficiranih dnevno, "možda nekim danima i pređe taj broj". "Pratićemo situaciju i gledaćemo da virus što je više moguće usporimo", naveo je Kon.

On je rekao i da je njegov stav da je "neophodno što manje biti na mestima gde je moguće prenošenje virusa, a to su kafići u zatvorenom prostoru", dodajući da "u kafiću ili restoranu treba stalno nositi masku".

"Dokazano je da povećan rizik od obolevanja od korone u momentu kada osoba konzumira, na primer, hranu", objasnio je Kon.

Na konstataciju da je nejasno da li ostaje pri svom stavu da je u Beogradu do juna više ljudi preminulo od Kovida-19 nego što je objavljeno, on je rekao da je procena koja je proizašla iz te statistike pokazala da je bilo više umrlih nego što je u tom trenutku registrovano.

"Samo sam rekao da je broj takozvanog viška smrtnosti veći. To je značilo da je potrebna temeljna revizija", rekao je Kon.

"Što se tiče sadašnjih podataka, to su jedini koje mi imamo. Na dnevnom nivou komuniciramo sa svim domovima zdravlja i ti podaci se uklapaju sa onim što se objavljuje. Mi nemamo pristup informatičkim sistemima, jedino informatičari mogu da uđu u tu takozvanu bazu", rekao je Kon.

On je naveo i da je "potpuno napamet" izrečeno mišljenje pojedinih stručnjaka da epidemiolozi prijavljuju tačne podatke, ali da ih neko ko ima pristup bazi smanjuje i da se to onda saopštava javnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili