Maske nisu beskorisne, bez obzira na Nestorovića

Novosti online

13. 10. 2020. u 18:22

U trenutku kada su sve oči uprte u brojke vezane za koronavirus i kada mnogi strahuju od novog talasa epidemije, doktor Branimir Nestorović ponovo je šokirao svojim stavom koji je podelio na društvenim mrežama.

Маске нису бескорисне, без обзира на Несторовића

Tanjug

Nestorović, koji je po sopstvenim rečima napustio Krizni štab jer mu je dosadilo da "bude crna ovca", obelodanio je istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji je nacionalni Institut za javno zdravlje SAD (pandan "Batuta" kod nas), u kojem se konstatuje da je nošenje maski nepotrebno u suzbijanju širenja koronavirusa.

- Naučnik iz CDC, maske ne deluju - napisao je kratko Nestorović uz objavu koji je podelio, a koja se odnosi na pomenuto istraživanje.

Gore naveden deo teksta označen je kao netačan jer je osoba na koju se u Fejsbuk objavi pozvao pulmolog dr Branimir Nestorović nije naučnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD, već novinar iz Vašingtona. Istraživanje CDC na koje se taj novinar pozvao u svom blogu nije se bavilo efikasnošću maski u borbi protiv korona virusa, već time kako bliski kontakti sa zaraženima i boravak u kafićima i restoranima utiču na širenje virusa. Ipak, mnogobrojni tabloidi u Srbiji preneli su dezinformaciju.

Naime, istraživanje CDC ukazuje na to da nošenje maski ni na koji način ne umanjuje šansu da se pojedinac zarazi koronom.

- Studija CDC, koja je anketirala simptomatske pacijente sa Kovidom-19, otkrila je da je 70,6% ispitanika izjavilo da "uvek" nosi masku, dok dodatnih 14,4% kaže da "često" nosi masku. To znači da je ogromnih 85% zaraženih pacijenata prijavilo redovno nošenje maski! Samo 3,9% zaraženih reklo je da "nikada" ne nosi pokrivač za lice - navodi se u tekstu na koji se pozvao i sam dr Nestorović.

Zapravo, studija dovodi do saznanja da se desetine hiljada Amerikanaca svakodnevno zaražavaju koronom uprkos nošenju maski.

Ono što treba napomenuti jeste da je pomenuta studija u direktnoj suprotnosti sa tvrdnjama o maskama koje je izneo direktor CDC-a Robert Redfild, koji je na nedavnoj konferenciji tvrdio da je platnena maska sigurnija zaštita od koronavirusa nego vakcina.

Gore navedeni tekst je netačan jer je Šahtel, koji je, dakle, novinar a ne naučnik sa Američkog instituta, napisao je blog u kojem je rezultate istraživanja CDC (Center for Disease Control and Prevention) izmestio iz prvobitnog konteksta i ušuškao ih u narativ koji ide u prilog njegovoj priči o beskorisnosti, pa čak i štetnosti nošenja zaštitnih maski u borbi s kovidom.

Istraživanje CDC, na koje se Šahtel poziva, uopšte se nije bavilo efikasnošću maski u borbi protiv korone, već time kako bliski kontakti sa zaraženima, kao i boravak u kafićima i restoranima, utiču na širenje virusa.

Rezultati studije pokazali su da su “odlasci na mesta gde se konzumiraju hrana i piće direktno povezani sa širenjem virusa” i zato ih CDC označava kao važne faktore rizika. Iz tog Instituta savetuju da se pažljivo razmotri odlazak na mesta gde je teško držati socijalnu distancu i nositi masku.

“Ventilacija i intenzitet protoka vazduha mogu uticati na prenos virusa, čak i ako se mere socijalnog udaljavanja i upotreba maske primenjuju u skladu s aktuelnim smernicama. Maske se ne mogu efikasno nositi dok jedete i pijete, za razliku od kupovine i mnogih drugih aktivnosti u zatvorenom prostoru koje ne isključuju upotrebu maski”, navodi se u nalazima istraživanja.

Informacije koje je prvobitno portal Novosti preuzeo sa portala Mondo ispostavile su se kao netačne, a na šta je ukazao potal Istinomer. Portal Novosti uneo je izmene u tekst i ovom prilikom izvinjavamo se čitaocima našeg portala za informacije koje smo prvobitno izneli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas