ŠOKANTAN DOKAZ O OPASNOSTI VIRUSA: Širi se vazduhom, a evo koliko se zadržava na telefonima i novčanicama - eksperiment sproveden u mraku

Tanjug/Raskrinkavanje

11. 10. 2020. u 19:21 >> 19:23

VIRUS koji izaziva kovid-19 može da bude infektivan na površinama kao što su novčanice, ekrani telefona i nerđajući čelik i do 28 dana, objavili su istraživači.

ШОКАНТАН ДОКАЗ О ОПАСНОСТИ ВИРУСА:  Шири се ваздухом, а ево колико се задржава на телефонима и новчаницама - експеримент спроведен у мраку

Foto: Depositphotos

Eksperiment koji je nedavno sprovela Australijska državna naučna agencija (CSIRO) ispitivao je preživljavanje virusa korona na različitim tipovima podloga u mraku pri konstantnoj vlažnosti vazduha i temperaturama od 20, 30 i 40 stepeni celzijusa.

Rezultati ovog eksperimenta, inače objavljeni u časopisu Virology journal, pokazuju da pri temperaturi od 20 stepeni celzijusa i u mraku, novi virus korona može opstati do 28 dana na površinama poput stakla - ekran na mobilnim telefonima, nerđajućeg čelika i na novčanicama.

Istraživanje australijske nacionalne naučne agencije ukazuje da SARS-Cov-2 može da preživi na površinama mnogo duže nego što se ranije mislilo, prenosi BBC.

Virus se najčešće prenosi kašljanjem, kijanjem ili razgovorom.

Ali eksperti tvrde da može da se širi i česticama u vazduhu, kao i preko površina kao što su metal ili plastika.

Prethodne laboratorijske studije utvrdile su da virus može da preživi dva do tri dana na novčanicama i staklu, a do šest dana na plastici i nerđajućem čeliku.

Foto: Depositphotos

Najnovije istraživanje, međutim, navodi da je virus "ekstremno snažan", da može da preživi 28 dana na glatkim površinama kao što su staklo ili plastika na ekranima mobilnih telefona i papirne novčanice na sobnoj temperaturi, međutim to odnosi isključivo na temperaturu od 20 stepeni celzijusa. U poređenju s tim, virus gripa može da preživi u istim uslovima 17 dana.

Rezultati istog istraživanja pokazali da se sa porastom temperature smanjuje vreme preživljavanja virusa - na temperaturi od 40 stepeni celzijusa, virus je preživeo manje od 24 sata.

 

Eksperimenti su izvođeni u mraku pošto je već dokazano da UV svetlo ubijaju virus. Izvršni direktor CSIRO-a doktor Lari Maršal rekao je povodom ove studije da „utvrđivanje koliko virus zaista može da preživi na površinama, omogućava tačnije predviđanje i ublažavanje njegovog širenja, te doprinosi boljoj zaštiti ljudi”.


Studija CSIRO-a ipak naišla je na kritike direktora Centra za prehladu pri Kardif Univerzitetu, Rona Eklesa, koji je za BBC rekao da saznanje da virus može da preživi 28 dana izaziva „nepotreban strah u javnosti”.

On je objasnio da ova studija nije koristila svežu ljudsku sluz kao sredstvo za širenje virusa, jer ljudska sluz „sadrži puno belih ćelija koje proizvode enzime za uništavanje virusa ili antitela”.

„Po mom mišljenju zarazni virusi će u sluzi na površini trajati samo satima, a ne danima", zaključio je Ekles za BBC.

(Tanjug/Raskrinkavanje.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima