PRETI NAM IZLIVANJE REKA: RHMZ izdao upozorenje, kiša će padati 24 sata, ovi delovi Srbije su na udaru

Tanjug

11. 10. 2020. u 13:02

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne padavine na području Srbije za sutra i prekosutra.

ПРЕТИ НАМ ИЗЛИВАЊЕ РЕКА: РХМЗ издао упозорење, киша ће падати 24 сата, ови делови Србије су на удару

Foto: Tanjug

Obilna kiša očekuje se u ponedeljak najpre se očekuje na zapadu i jugozapadu Srbije i to u količini od 20 do 50 mm za 24 h, lokalno i više.

Posle podne, uveče i u toku noći padavinska zona širiće se preko centralnih krajeva ka istoku zemlje. Prestanak kiše očekuje u utorak ujutro na jugozapadu, a sredinom dana i u ostalim krajevima.

Od ponedeljka posle podne do utorka ujutro na području Beograda obilna kiša sa količinom od 30 do 40 mm.

RHMZ navodi da će sutra u Srbiji pored obilne kiše doći i do zahlađenja. Najniža temperatura od 8 do 13, a najviša od 12 na zapadu i severozapadu do 23 na jugoistoku.

Zbog obilnih padavina doći će i do povećanja vodostaja na nekim rekama.

Kako navodi RHMZ, u ponedeljak može da dođe do povećanja vodostaja na Jadru, Kolubari, Tamnavi, Ubu i Ljigu, dok je u utorak moguć porast, osim na ovim rekama, još i na Peku, Jasenici, Kubršnici, Mlavi, Resavi, Lepenici, Crnici, Belom i Crnom Timoku, Toplici, Jablanici.

Foto: Printskrin/RHMZ

I prema prognozama meteorologa Đorđa Đurića, od ponedeljka prepodne do utorka prepodne očekuju nas obilne padavine, u nekim krajevima za manje od dva dana pašće više kiše nego za ceo oktobar.

Kiša će u ponedeljak ujutru već početi da pada na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom dana proširiće se i na ostale predele. Kako dan bude odmicao i intenzitet padavina će se pojaćavati, tako da nas u ponedeljak posle podne i uveče, a naročito tokom noći i u utorak ujutro očekuju veoma obilne padavine.

Kako dalje navodi Đurić, u većem delu Srbije očekuje se da padne od 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 70 mm, a na području Beograda od 30 do 50 mm. Dakle, ponegde će za nešto više od 24 sata pasti više kiše nego tokom celog oktobra, a prosčena količina padavina za mnoge predele Srbije i za Beograd tokom oktobra je oko 50 mm. Beograd je pre dva dana već dobio 35 mm za nešto manje od 20 sati.

Foto: Printskrin/RHMZ

– Usled veoma obilnih padavina, očekuje se nagli rast manjih rečnih tokova, što bi u noći između ponedeljka i utorka i i utorak moglo dovesti do izlivanja manjih rečnih i bujičnih tokova. Dobra vest je da je iza nas sušniji period, pa su nivoi rečnih tokova dosta niski, ali ipak, kako se očekuje da ponegde padne i 70 mm kiše, treba biti pri opreznosti kada su bujične poplave kod manjih reka u pitanju, naročito u južnim, centralnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije – upozorava Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)