OVAKO JE DANAS GRMELO NA PEŠTERU: Pogledajte spektakularne fotografije velike vojne vežbe Sadejstvo 2020 (FOTO)

Novosti onlajn

10. 10. 2020. u 18:30

ОВАКО ЈЕ ДАНАС ГРМЕЛО НА ПЕШТЕРУ: Погледајте спектакуларне фотографије велике војне вежбе Садејство 2020 (ФОТО)

Foto: Goran Šljivić

PREDSEDNIK Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020” na Privremenom poligonu „Pešter“.

Vežbi su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Foto: Goran Šljivić

Predsednik Vučić i ministar Vulin

Današnjoj vežbi prisustvovali su i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Vežba „Sadejstvo 2020“ izvedena je pod pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju i privremeno okupirale deo teritorije Srbije sa dve borbene grupe koje očekuju dovođenje svojih novih snaga.

Združene snage Vojske Srbije preduzele su napadnu operaciju radi proterivanja snaga neprijatelja, zaštite stanovništva i uspostavljanja mira i stabilnosti.

Vežba je počela dejstvom artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva radi uništenja uočenih neprijateljskih vazduhoplova, ostvarivanja prevlasti u vazdušnom prostoru i stvaranja povoljnih uslova združenim snagama za izvođenje napadne operacije. Na izvršenju zadatka dejstvovale su artiljerijske baterije PVO PASARS i PANCIR i jedno raketno odeljenje, a osmatranje ciljeva i navođenje oruđa realizovano je modernizovanim radarom ŽIRAFA.

Posle ostvarivanja prevlasti u vazdušnom prostoru, u drugoj sekvenci vežbe najpre je izvršeno izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja bespilotnim letelicama CH-92, Vrabac i dronom AR 100-C.

 Borbena grupa krenula je na izvršenje zadatka, sa čelnim osiguranjem jačine oklopno-izviđačke čete na oklopno-izviđačkom vozilu BRDM-2MS. Osmatračka grupa čete izvršila je izviđanje korišćenjem multisenzorske izviđačke platforme MIP-3 na borbenom vozilu BOV KIV. Tu su i dva snajperska para opremljena džili maskirnim kompletima.

U trećoj sekvenci vežbe prikazano je dejstvo aviona MiG-29 i prikaz borbe u kojem lovačka avijacija stupa u blisku vazdušnu borbu. Avioni MiG-29 vrše i lovačku zaštitu udarnih grupa lovačko-bombarderske avijacije u cilju stvaranja uslova za izvršenje zadatka izolacije bojišta.

Po neprijateljskim ciljevima dejstvo je izvršilo više grupa lovačko bombarderske avijacije, naletom grupe modernizovanih aviona ORAO, naoružanih topovskim, raketnim i bombarderskim ubojnim sredstvima.

Četvrtu sekvencu vežbe karakteriše artiljerijsko-raketna podrška vatrene grupe u kojoj su samohodna topovsko-haubička artiljerijska baterija 155mm „NORA-B52“, samohodna haubička artiljerijska baterija 122mm GVOZDIKA, ojačana baterija modernizovanih i digitalizovanih raketnih samohodnih višecevnih lansera M-17 128 mm OGANj, višecevnog lansera raketa MORAVA i modularnog višecevnog lansera raketa OGANj M-18 i vod minobacača 120 mm.

S obzirom na raznorodnost kalibara artiljerijsko-raketnih oruđa koje vrše dejstvo po ciljevima, za sinhronizaciju jednovremenog dejstva koriste se upravljačke prenosne artiljerijske osmatračke sprave (UPAOS) i univerzalne prenosne artiljerijsko-računarske stanice (UPARS), koje vrše proračun elemenata za gađanje i šalju ih na digitalne upravljačke konzole svakog pojedinačnog oruđa.

U poslednje tri godine u naoružanje Vojske Srbije uvedeno je više od 20 različitih vrsta artiljerijskog naoružanja i opreme, čime je stvorena osnova za znatno unapređenje sposobnosti roda artiljerije.

U sekvenci pet angažovana je borbena avijacija i borbeni helikopteri.

Posle 20 godina prvi put je izvedeno dejstvo aviona MiG-29 po ciljevima na zemlji, raketama S-8. MiG-ovi mogu izvršavati dejstvo po ciljevima na zemlji različitom paletom naoružanja: nevođenim raketnim sredstvima vazduh-zemlja, bombama različitog kalibra i topom 30 mm.

Nakon dejstva aviona Mig-29, dejstvo po neprijateljskim ciljevima izvela je grupa aviona Super galeb G-4. Avioni su došli u brišućem letu na visinama do 100 metara koristeći konfiguraciju terena radi izbegavanja neprijateljske PVO.

Zatim su nastupili borbeni helikopteri. Najpre naletom i dejstvom na zemaljske ciljeve borbenih helikoptera Mi-35 naoružanih radio-vođenim protiv-oklopnim raketama ATAKA. Onda su dejstvovali helikopteri Mi-17V5 naoružani nevođenim raketnim zrnima S-8, a usledio je prikriveni dolet i dejstvo helikoptera GAMA.

U šestoj sekvenci dejstvovali su modernizovani BVP M80 AB-1, protivoklopno lansirno oruđe POLO M-83, oklopno borbeno vozilo točkaš LAZAR-3, modernizovani tenk M-84 AS-1 i tenk M-84.

Zaštitu od dejstava iz vazdušnog prostora borbene grupe u toku napada vršio je modernizovani raketni sistem KUB, a za protivvazduhoplovnu odbranu borbene grupe, padobranskog i helikopterskog desanta od iznenadnog izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora angažovan je i sistem PANCIR.

Sedma sekvenca vežbe započela je specijalnim padobranskim desantom koji je izvela grupa od 30 padobranaca 63. padobranske brigade iz aviona An-26 sa visine od 3.000 metara, u jednom naletu, sa zadatkom uništenja zaostalih snaga neprijatelja.

U cilju obezbeđenja uslova za izvođenje helikopterskog desanta nastupile su snage 72. brigade za specijalne operacije u tri kolone borbenih oklopnih vozila MILOŠ. Sinhronizovanim i istovremenim dejstvom specijalnih snaga po neprijatelju stvoreni su povoljni uslovi za izvršenje helikopterskog desanta.

Usledio je nalet grupe helikoptera Mi-17, Mi-8, Mi-35 i H-145M u vertikalnom manevru u kojima su prevezeni pripadnici specijalnih snaga 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u cilju neutralisanja zaostalih grupa neprijatelja. Iz helikoptera su iskrcane i dve daljinski kontrolisane besposadne platforme MALI MILOŠ.

Timovi specijalnih snaga opremljeni su po projektu 1500, koji obuhvata 26 različitih vrsta najsavremenijeg naoružanja i opreme.

Vežba je završena izvođenjem demo skoka pripadnika 63. padobranske brigade sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije. Demo skok izveli su zastavnik prve klase Radmila Đurić i zastavnik Milan Svetozarević.

Združenom taktičkom vežbom „Sadejstvo 2020“ predstavljen je deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije u izvođenju operacija združenih snaga. Prikazana je osposobljenost dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje vazduhoplovnih i protivvazduhoplovnih dejstava, vazduhoplovne vatrene podrške, napadne operacije jedinica Kopnene vojske i desanta specijalnih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

Mijo

10.10.2020. 20:09

Gledao sam pokaznu vežbu i mogu da kažem da sam prezadovoljan i više od toga Vojska je danas imala šta da pokaže s premnost, borbenost i odgovor na svaki zadatak. Moj lični zaključak je da ulaganje u Vojsku nije bilo uzalud.

Mig29

10.10.2020. 20:15

Na dansnjoj vojnoj vezbi „Sadejstvo 2020“ mogli smo videti rezultate ulaganja u Vojsku Srbije tokom proteklih osam godina. Za vreme prethodne vlasti Vojska Srbije je dozivela totalni degradaciju. Danas je to skroz druga prica. Danas je Vojska Srbije osposobljena, modernizovana, spremna da zastiti svoju otadzbinu i svoj narod u bilo kom trenutku.

Luka

10.10.2020. 21:30

Dovoljno je danas bilo videti na vezbi cime sve nasa Vojska raspolaze i shvatiti da Srbiju ima ko da cuva. Ovakvim opremljenoscu malo ko u regionu moze da se pohvali.

Zeljko85

11.10.2020. 00:28

Pogledajte kako danas izgleda vojska Srbije a kako je izgledala pre par godina ili pre deceniju, deceniju ipo. Danas svi možemo da se ponosimo jakom vojskom Srbije.

Dragan

11.10.2020. 03:20

Успешно je завршена провера спремности Српских јединица војске Србије на Пештеру. Војска Србије показала је спремност да одбрани суверенитет наше државе у сваком тренутку.

Ivana

11.10.2020. 07:01

Gradjani Srbije su itekako ponosni na svoju vojsku koja je na današnjoj vežbi pokazala su svoju spremnost da je jaka, snažna, ozbiljna i hrabra vojska koja je spremna da odbrani svoju zemlju i zaštiti svoj narod od bilo kog potencionalnog agresora.

Natasa

11.10.2020. 10:13

Српска Војска је гарант мира и безбедности свих грађана, на целој територији Србије. Што јача и опремљенија буде наша армија, то ће сигурније бити читаво балканско полуострво.