OVAKO JE DANAS GRMELO NA PEŠTERU: Pogledajte spektakularne fotografije velike vojne vežbe "Sadejstvo 2020" (FOTO)

Novosti onlajn

10. 10. 2020. u 18:30

PREDSEDNIK Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020” na Privremenom poligonu „Pešter“.

ОВАКО ЈЕ ДАНАС ГРМЕЛО НА ПЕШТЕРУ: Погледајте спектакуларне фотографије велике војне вежбе Садејство 2020 (ФОТО)

Foto: Goran Šljivić

Vežbi su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Foto: Goran Šljivić

Predsednik Vučić i ministar Vulin

Današnjoj vežbi prisustvovali su i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Vežba „Sadejstvo 2020“ izvedena je pod pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju i privremeno okupirale deo teritorije Srbije sa dve borbene grupe koje očekuju dovođenje svojih novih snaga.

Združene snage Vojske Srbije preduzele su napadnu operaciju radi proterivanja snaga neprijatelja, zaštite stanovništva i uspostavljanja mira i stabilnosti.

Vežba je počela dejstvom artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva radi uništenja uočenih neprijateljskih vazduhoplova, ostvarivanja prevlasti u vazdušnom prostoru i stvaranja povoljnih uslova združenim snagama za izvođenje napadne operacije. Na izvršenju zadatka dejstvovale su artiljerijske baterije PVO PASARS i PANCIR i jedno raketno odeljenje, a osmatranje ciljeva i navođenje oruđa realizovano je modernizovanim radarom ŽIRAFA.

Posle ostvarivanja prevlasti u vazdušnom prostoru, u drugoj sekvenci vežbe najpre je izvršeno izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja bespilotnim letelicama CH-92, Vrabac i dronom AR 100-C.

 Borbena grupa krenula je na izvršenje zadatka, sa čelnim osiguranjem jačine oklopno-izviđačke čete na oklopno-izviđačkom vozilu BRDM-2MS. Osmatračka grupa čete izvršila je izviđanje korišćenjem multisenzorske izviđačke platforme MIP-3 na borbenom vozilu BOV KIV. Tu su i dva snajperska para opremljena džili maskirnim kompletima.

U trećoj sekvenci vežbe prikazano je dejstvo aviona MiG-29 i prikaz borbe u kojem lovačka avijacija stupa u blisku vazdušnu borbu. Avioni MiG-29 vrše i lovačku zaštitu udarnih grupa lovačko-bombarderske avijacije u cilju stvaranja uslova za izvršenje zadatka izolacije bojišta.

Po neprijateljskim ciljevima dejstvo je izvršilo više grupa lovačko bombarderske avijacije, naletom grupe modernizovanih aviona ORAO, naoružanih topovskim, raketnim i bombarderskim ubojnim sredstvima.

Četvrtu sekvencu vežbe karakteriše artiljerijsko-raketna podrška vatrene grupe u kojoj su samohodna topovsko-haubička artiljerijska baterija 155mm „NORA-B52“, samohodna haubička artiljerijska baterija 122mm GVOZDIKA, ojačana baterija modernizovanih i digitalizovanih raketnih samohodnih višecevnih lansera M-17 128 mm OGANj, višecevnog lansera raketa MORAVA i modularnog višecevnog lansera raketa OGANj M-18 i vod minobacača 120 mm.

S obzirom na raznorodnost kalibara artiljerijsko-raketnih oruđa koje vrše dejstvo po ciljevima, za sinhronizaciju jednovremenog dejstva koriste se upravljačke prenosne artiljerijske osmatračke sprave (UPAOS) i univerzalne prenosne artiljerijsko-računarske stanice (UPARS), koje vrše proračun elemenata za gađanje i šalju ih na digitalne upravljačke konzole svakog pojedinačnog oruđa.

U poslednje tri godine u naoružanje Vojske Srbije uvedeno je više od 20 različitih vrsta artiljerijskog naoružanja i opreme, čime je stvorena osnova za znatno unapređenje sposobnosti roda artiljerije.

U sekvenci pet angažovana je borbena avijacija i borbeni helikopteri.

Posle 20 godina prvi put je izvedeno dejstvo aviona MiG-29 po ciljevima na zemlji, raketama S-8. MiG-ovi mogu izvršavati dejstvo po ciljevima na zemlji različitom paletom naoružanja: nevođenim raketnim sredstvima vazduh-zemlja, bombama različitog kalibra i topom 30 mm.

Nakon dejstva aviona Mig-29, dejstvo po neprijateljskim ciljevima izvela je grupa aviona Super galeb G-4. Avioni su došli u brišućem letu na visinama do 100 metara koristeći konfiguraciju terena radi izbegavanja neprijateljske PVO.

Zatim su nastupili borbeni helikopteri. Najpre naletom i dejstvom na zemaljske ciljeve borbenih helikoptera Mi-35 naoružanih radio-vođenim protiv-oklopnim raketama ATAKA. Onda su dejstvovali helikopteri Mi-17V5 naoružani nevođenim raketnim zrnima S-8, a usledio je prikriveni dolet i dejstvo helikoptera GAMA.

U šestoj sekvenci dejstvovali su modernizovani BVP M80 AB-1, protivoklopno lansirno oruđe POLO M-83, oklopno borbeno vozilo točkaš LAZAR-3, modernizovani tenk M-84 AS-1 i tenk M-84.

Zaštitu od dejstava iz vazdušnog prostora borbene grupe u toku napada vršio je modernizovani raketni sistem KUB, a za protivvazduhoplovnu odbranu borbene grupe, padobranskog i helikopterskog desanta od iznenadnog izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora angažovan je i sistem PANCIR.

Sedma sekvenca vežbe započela je specijalnim padobranskim desantom koji je izvela grupa od 30 padobranaca 63. padobranske brigade iz aviona An-26 sa visine od 3.000 metara, u jednom naletu, sa zadatkom uništenja zaostalih snaga neprijatelja.

U cilju obezbeđenja uslova za izvođenje helikopterskog desanta nastupile su snage 72. brigade za specijalne operacije u tri kolone borbenih oklopnih vozila MILOŠ. Sinhronizovanim i istovremenim dejstvom specijalnih snaga po neprijatelju stvoreni su povoljni uslovi za izvršenje helikopterskog desanta.

Usledio je nalet grupe helikoptera Mi-17, Mi-8, Mi-35 i H-145M u vertikalnom manevru u kojima su prevezeni pripadnici specijalnih snaga 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u cilju neutralisanja zaostalih grupa neprijatelja. Iz helikoptera su iskrcane i dve daljinski kontrolisane besposadne platforme MALI MILOŠ.

Timovi specijalnih snaga opremljeni su po projektu 1500, koji obuhvata 26 različitih vrsta najsavremenijeg naoružanja i opreme.

Vežba je završena izvođenjem demo skoka pripadnika 63. padobranske brigade sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije. Demo skok izveli su zastavnik prve klase Radmila Đurić i zastavnik Milan Svetozarević.

Združenom taktičkom vežbom „Sadejstvo 2020“ predstavljen je deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije u izvođenju operacija združenih snaga. Prikazana je osposobljenost dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje vazduhoplovnih i protivvazduhoplovnih dejstava, vazduhoplovne vatrene podrške, napadne operacije jedinica Kopnene vojske i desanta specijalnih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (45)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima