SRBIJOM HARA SMRDLJIVA GRETA: I ona nam, pored smrdibube ulazi u stanove i uništava sve pred sobom

Novosti online

10. 10. 2020. u 15:14

NAKON što su hrvatski mediji preneli vest o smrdljivoj greti, insektu koji ulazi ulazi u stanove i uništava plodove u vrtovima, proverili smo da li ova vrsta bube postoji i u Srbiji.

СРБИЈОМ ХАРА СМРДЉИВА ГРЕТА: И она нам, поред смрдибубе улази у станове и уништава све пред собом

Foto: Depositphotos

Kako objašnjava dr Ivan Aleksić, biolog iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, reč je o invazivnoj vrsti, koju mi zovemo mramorna smrdljiva buba.

- Ova koja se pojavljuje kod nas je invazivna vrsta iz jugoistočne Azije i širi se Evropom poslednjih desetak godina. Pretpostavljam da je to ista vrsta, samo mi nemamo odomaćen naziv, dok je Hrvati zovu smrdljiva Greta - kaže on na početku razgovora.

Kako je rekao, kod nas naziv za zelene smrdibube jeste smrdljivi Martin, kako ih zovu i u Hrvatskoj.

- Smrdljivi martin je ova domaća, zelena smrdibuba koja odavno obitava kod nas, a ova druga invazivna vrsta se poslednjih desetak godina širi Evropom - objašnjava Aleksić.

Smrdljiva greta ili mramorna smrdljiva buba, kako je zovemo u Srbiji, poljoprivredna je štetočina i, kako kaže naš sagovornik, sa te strane je interesantna za poljoprivrednike, šumare i druge.

Kako je rekao, hrani se sa preko 100 biljaka, ali je bezopasna po ljude, ne prenosi nikakve zarazne bolesti, pa sa zdravstvene strane nije interesantna.

Dr Aleksić je objasnio i po čemu se ova vrsta razlikuje od "domaće" smrdibube.

- Razlikuje se po tome što ima bele pege sa strane i na antenama, malo je veća od ovih naših i nema baš previše prirodnih neprijatelja - objašnjava naš sagovornik.

Smrdljivoj Greti odgovara ovo podneblje i zato se i raširila po Evropi i po Srbiji.

I smrdljivom Martinu i smrdljivoj Greti odgovara toplo vreme, a u ovo doba kad se temperature spuštaju kreću u potragu za toplim mestom gde bi se sklonile i lakše prezimile, zbog čega uleću u stanove.

Prema rečima stručnjaka, ono što je karakteristično za njih jeste da u slučaju kada se osećaju napadnuto, ukoliko ste ih malo jače stisnuli i zgnječili, ispuštaju karakterističan i vrlo neprijatan miris.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili