MLADI NAJVIŠE OBOLEVAJU: Zabrinjavajući podaci Kriznog štaba, ovaj deo populacije je najugroženiji

Novosti online

09. 10. 2020. u 15:56

- NE samo što nam dolazi vreme respiratornih infekcija različitih uzročnika, već ni situacija koja se dešava sa korona virusom u svetu i regionu nije optimistična i veoma je važno da primenjujemo mere - poručila je danas dr Darija Kisić Tepavčević posle sednice Kriznog štaba.

МЛАДИ НАЈВИШЕ ОБОЛЕВАЈУ: Забрињавајући подаци Кризног штаба, овај део популације је најугроженији

Foto: Novosti arhiva

Dr Kisić Tepavčević kazala je da grupe srednjeg uzrasnog doba, kao i nešto mlađi najviše obolevaju, a to su upravo grupe koje su najviše izložene virusu.

Od dece do 10 godina imamo šest pozitivnih, od 10 do 20 godina njih osam, potom od 20 do 30 godina čak 23, da bi broj obolelih od 30 do 40 godina bio čak 40. Ukupno 23 obolelih je uzrasta od 40 do 50 godina, dok je onih od 50 do 60 godina 28. Dosta ima obolelih i u uzrastu od 60 do 70 godina, ukupno 26.

Starijih pacijenata ima manje, od 70 do 80 godina njih 14, a stariji od 80 godina je samo jedan novooboleli.

Ono što je zabrinjavajuće, kazala je Kisićeva, jeste to što raste broj obolelih, iako za sada još nemamo značajan porast broja pacijenata na respiratoru.

Inače, prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod još 173 osobe, a preminuo je 1 pacijent. Testirane su 6.933 osobe.

Na respiratorima je 21 pacijent.

Direktor kancelarije za elektronski sistem, Mihajlo Jovanović najavio je novi sistem za komunikaciju sa građanimaa kojim će se sprečiti širenje virusa.

- Osnovni cilj je da se različiti državni sistemi povežu i digitalno kako bi se kontrola nad epidemijom bolje odvijala. Da bi se to uradilo izvršena je integracija pet različitih informacionih sistema - rekao je on.

Jovanović je objasnio da će na ovaj način sve informacije građanima biti istog trenutka dostupen pošto budu kreirane.

- Zahvljajujući ovom pristupu građanima će se elektronski izdavati mera za samoizlolaciju, kao i kontrola poštovanja. Građani će pravovremeno biti  informisni putem portala e-zdravlje ili e-uprava - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a